Taj Mahal |
Vi bor på Hotel Clarks Shiraz och det tar oss cirka 20 minuter innan vi parkerar utanför Taj Mahal. Vi får våra inträdesbiljetter och går i samlad trupp mot ingången. Jag ser med spänning fram mot att få se Taj Mahal i verkligheten, en plats som länge funnit på min önskelista.
När vi kommer in på området står vi på en stor öppen plats med några byggnader runt oss. Vi kan se Taj Mahal på långt håll genom en port på en av byggnaderna. Snart närmar vi oss porten och vi ser Taj Mahal allt bättre. Vi går igenom porten och jag har ögonen på Taj Mahal hela tiden. På andra sidan porten står hundratals turister för att fotografera byggnaden på håll. Så klart stannar även vi precis här.
Janne vid Taj Mahal |
Taj Mahal byggdes av Shah Jahan under åren 1632 - 1643. Det byggdes som ett mausoleum för hans favorithustru Mumtaz Mahal. Hon avled år 1631, vid 38 års ålder, när deras 14:e barn föddes. Om jag minns historien rätt så frågade Shah Jahan på hennes dödsbädd vad han kunde göra för henne. Hennes önskan var att han skulle skapa något vackert för henne och han skapade Taj Mahal.
Vi går längs gångarna och närmar oss mausoleet. Vi passerar fontänerna framför byggnaden men fontänerna är inte igång. Vi fotograferar hela tiden. Jag har redan tagit den bästa bilden strax innanför porten men tror att jag kan få ännu bättre bilder. Vi går in i mausoleet.
![]() |
Janne och jag vid Taj Mahal |
Mumtaz grav står på golvet mitt inne i byggnaden, tätt bredvid finns Shah Jahans grav. Man kan se båda gravarna på några meters håll men ett högt staket skyddar gravarna. Man får inte fotografera och det är inte läge att stanna vid gravarna. Trycket från turister är så stort att vakter visslar i visselpipa om kön stannar av. När vi kommer ut igen så ser vi floden bakom mausoleet.
Taj Mahal i närbild |
När man ser Taj Mahal framför sig ser man tornen vid sidan om byggnaden. Tornen lutar lätt utåt och anledningen är de inte ska falla på byggnaden vid en eventuell jordbävning. Det var förmodligen jätteavancerad byggteknik, så tidigt som 1600-tal.
Allt med Taj Mahal är symmetriskt och Mumtaz grav står mitt i mausoleet. Hennes man avled vid ett senare tillfälle och då ställdes hans grav alldeles bredvid. Där sprack symmetrin och hans grav är det enda i Taj Mahal som inte är symmetriskt. Det blir rätt tydligt när man ser gravarna bredvid varandra.
Floden bakom mausoleet |
Hela byggnaden är fascinerande för på väggarna finns mängder av halvädelstenar. Jag trodde nog att det skulle skina mer på nära håll men det är ändå väldigt vackert gjort. Halvädelstenar är vackra stenar som inte är lika sällsynta som de så kallade äkta ädelstenarna.
Efter att ha besökt mausoleet går vi bara ut i den enorma parken runt fontänerna. Vi sätter vi oss i skuggan på en bänk i parken. Janne känner sig trött och mår inte bra. Just då förstår jag inte hur dåligt han mår. Vi drar oss så småningom mot platsen där alla i bussen ska träffas igen.
Jag vid Taj Mahal |
Vi har varit på området runt två timmar och håller på att samla ihop gruppen. Janne sitter i skuggan och vilar. Han säger att han inte mår bra men jag inser inte hur dåligt han mår. Han vill se Taj Mahal så han har kämpat. Så plötsligt kommer spyorna och efteråt mår han lite bättre.
Flera av våra medresenärer i bussen har mått dåligt och några gör det fortfarande. Nu är det Jannes tur att må dåligt. Själv är jag nästan stolt över att jag har klarat mej, ännu så länge.
Taj Mahal |
När alla är samlade lämnar vi Taj Mahal, en mäktig och vacker plats. Jag är glad att jag fått se den plats som så länge funnits på min önskelista. Taj Mahal är på något märkligt sätt en kärleksfull och en märkligt magisk plats.
Tror aldrig jag varit på en plats där jag sett så många fotografera, både turister och proffs som jobbade på området. Jag tar närmare 70 bilder under de timmar vi är där och då låter vi oss även bli fotograferade av proffs, ett beslut som inte heller Janne ifrågasätter. Efter Taj Mahal åker vi till en plats där de tillverkar vackra saker med halvädelstenar.