Slottet framför grottan, Predjama slott

Slottet Predjama
Vi har vårt hotell i Ljubljana, Sloveniens huvudstad. Det är första gången vi är i Slovenien. För att hinna göra några utflykter har vi valt att stanna i Ljubljana i fyra nätter. Idag har det blivit dags för första utflykten. 

Vi har börjat dagen med ett besök i Postojnagrottan, den visade sig vara helt fantastisk. Nu går utflykten vidare till slottet Predjama som även det ligger i eller åtminstone nära staden Postojna. Vi åker i en bil tillsammans med en chaufför och ytterligare ett par. Det tar oss cirka 20 minuter innan vi är framme. Vi ser slottet redan från parkeringen.

Slottet ser ut att vara byggt på en bergsvägg, men riktigt så är det inte. På slovenska betyder orden "pred jama" framför grottan. Slottet är byggt i öppningen framför en grotta. Det byggdes troligen på 1100-talet men det vet man inte helt säkert. Att bygga slottet framför en grotta gör att det är lätt att försvara. Det finns bara en väg som leder fram till slottet. 

Interiör på slottet
Interiör på slottet

Vi går sista biten fram mot slottet och stannar så klart ibland för att fotografera. Framme vid slottet finns kassan för entréavgiften och här kan man även köpa en egen guide i hörlurar. Vi går in i slottet utan att ha någon guide i hörlurar. Slottet har tre våningar och det är ganska mycket trappor.

Något kyrkligt på slottet
Fängelsehålor i slottet

I slottet finns fängelsehålor, arbetsrum, sovrum, vardagsrum och något kyrkligt rum. Vad jag kan ana har de väl försökt bygga upp med inredning som man tror det kan ha sett ut. Det som intresserar mej mest är ändå utsikten från slottet. På tredje våningen finns en balkong med fin utsikt.  

Utanför balkongen är det grönskande skogar och gröna fina kullar. Härifrån är det enkelt att se om någon är på väg till slottet för det finns bara en väg. När vi lämnar slottet går vi samma väg tillbaka till platsen där bilen släppte oss cirka 30 minuter tidigare. 

Balkongen på våning tre
Utsikten från slottets balkong

Vår chaufför har föreslagit att vi kan få tid här för att äta lunch. Klockan är runt 13:00 så det passar oss utmärkt. Vid parkeringen finns två eller kanske tre restauranger. Det är fortfarande regnigt och alla utemöbler är blöta. Vi har ändå turen att få ett bord på en uteservering under tak. Vi äter cevapcici, mat vi ätit många gånger i Kroatien. 

Efter lunchen kör bilen tillbaka till Ljubljana. Regnet kommer och går hela tiden. Det är mycket trafik och på sina ställen står bilarna nästan still. Vår chaufför lämnar motorvägen för att det ska gå snabbare. Vi åker upp i bergen, genom små byar och genom skogar. Det tar lite tid att komma hem men det blir en trevlig väg där vi får se lite mer än bara motorväg. 

Restaurangbesök vid floden
Restaurangstråk längs floden

Hemma på hotellrummet har jag fått tillbaka tvätten vi lämnat in på hotellet. Senare letar vi reda på närmaste McDonalds´ och äter där. Det är en grej att äta på McDonalds´ åtminstone en gång i varje land och det är första gången i Slovenien. 

Kvällen avslutas med några drickastopp på restauranger längs floden. Dagen har varit toppen. Vi har sett den fantastiska Postojnagrottan och det var kul att få se slottet Predjama. Jag har länge undrat hur man kommer in i slottet och nu vet jag det. I morgon ska vi göra nästa utflykt och den går till Bledsjön, en plats som jag har pratat om i mer än tio år.