Kinnekulle stenbrott är hur coolt som helst

Jag vid Kinnekulle stenbrott
Vi har sovit i Mariestad i natt och är på dagsutflykt med bilen. Tidigare idag har vi stannat vid Forshems kyrka, en kulturminnesmärkt kyrka, som absolut är sevärd. Nu är vi på väg till målet för dagen. Vi ska köra till Kinnekulle Stenbrott eller Hälleskis Kalkstensbrott som det också kan heta. 

Vi följer den GPS som vi har i bilen. Trots det så kör vi lite fel till en början men det gör inte så mycket. Vi kommer upp på en höjd med utsiktsplats. Platsen vi har kommit till heter helt enkelt Utsikten. Här finns en stor parkering och en kaffestuga. Utsikten är fin och vattnet man ser bakom buskarna är Vänern.  

Vi stannar till här lite snabbt och fotograferar utsikten. När vi sätter oss i bilen igen kör vi till korsningen där vi kört fel och svänger in på rätt väg. 

Ganska snart börjar vi se antydningar till stenbrottet och vi följer vägen så långt vi kan komma. När vi inte kan köra längre stannar vi och kliver ur bilen. Området känns öde men vi är inte ensamma här. Det finns fler bilar som har parkerat men vi ser  inga människor, kanske är de ute på vandring i området. 

Janne vid Kinnekulle stenbrott

Klippor på andra sidan om sjön

Vi börjar att gå mot den lilla sjö som bildats i kalkbrottet. Vi ser över sjön och på den bortre sidan finns raviner som väggar i kalkbrottet. Det är ganska häftigt. Man kan säkerligen gå hela vägen fram till de bortre klippväggarna men vi väljer att gå åt motsatt håll. 

Janne som är intresserad av fåglar har så klart sett några fåglar i sjön också, men ingen speciell fågelart som jag lade på minnet. Vi lämnar sjön och går mot klippväggar som vi ser en bit därifrån. Här är klippväggarna verkligen hur häftiga som helst. Här kan jag förstå att platsen ibland kallas Sveriges Gran Canyon. Platsen i fantastisk och jag är så glad över att vi har varit här nu.

Kinnekulle kalkstensbrott

Kinnekulle kalkstensbrott

När vi lämnar stenbrottet kör vi mot själva berget Kinnekulle. Janne har varit där tidigare men han vill att vi åker upp där. Vi stannar vid ett fik, som är stängt, men utsikten är fin. Det finns skyltat till ett utsiktstorn men när vi inte ser tornet så struntar vi in det. När vi lämnar berget Kinnekulle är klockan snart 16:30. Vi har varit på utflykt hela eftermiddagen. 

Vy från Utsikten, höjden med utsikt

Berget är Kinnekulle, från bilen

Nu kör mot samhället Hällekis och här svänger vi mot Hällekis fyr, som vi tror kan vara intressant. När vi åkt längs en enligt oss öde väg kommer vi efter en stund fram till en campingplats och här finns fyren. På campingplatsen finns ganska gott om människor men vi väljer att åka tillbaka den lätt ödsliga vägen. När vi är tillbaka i Hällekis kör vi igenom samhället utan att stanna. 

Det har varit en bra eftermiddag och vi har sett Kinnekulle stenbrott, en häftig plats. 

På hemvägen passerar vi Forshems kyrka igen utan att stanna. Snart är vi ute på väg E20 och kör raka vägen till Mariestad. Vill minnas också att ute på E20 får vi ett plötsligt skyfall över oss. Regnet öser ner över bilen i kanske två minuter sen är det över. Har aldrig upplevt ett sånt snabbt skyfall.

Kinnekulle och Vänern

Vy från Kinnekulleberget

Tillbaka i Mariestad och hotell Vänerport är största fråga var vi sak äta i kväll. Det finns flera rätt bra restauranger i Mariestad men valet faller på Bojen, precis som igår. 

På Bojen sitter vi oss i en av sofforna längs väggen. Här sitter vi en bra stund med varsin öl av märket Mariestad och solen värmer i ansiktet. Vi har det så lugnt och skönt. När det blir dags beställer vi mat. Vi bor på hotell Vänerport rakt över gatan. I morgon ska köra tillbaka  hem.