Vi stannar till vid Kårsta kyrka

Kårsta kyrka
Idag har vi varit i Rimbo, en tätort som tillhör Norrtälje. Här har vi firat Rimbodagen med festligheter på torget. När vi lämnar Rimbo åker söderut på väg 280, men vi åker inte den rakaste vägen hem. 

Vi svänger av vägen när vi ser en skylt där det står Kårsta. Vi svänger av bara för att få se något nytt. Så brukar vi göra när vi inte har bråttom hem.

Vi kör igenom samhället Kårsta och nu befinner vi oss i Vallentuna. Här har vi säkert kört tidigare men att vi inte minns det. Namnet Kårsta är bekant för den som bor längs Roslagsbanan, där Kårsta är en station. Det kan till och med vara en ändstation för något av de tre tåglinjerna. 

Strax efter att vi kört igenom Kårsta upptäcker vi en för oss helt ny kyrka, Kårsta kyrka. Vi stannar bilen, parkerar och går ut och ser oss omkring. Det är en gammal stenkyrka utan torn. Kyrkan är stängd.

Svenska kyrkans hemsida står det att kyrkans ursprung är från 1200-talet och har förändrats med några detaljer under varje århundrade. Klockstapeln står till väster om kyrkan och den har vi missat totalt. 

Kårsta kyrka

Kårsta kyrka

Jag är inte det minsta religiös men jag tycker att kyrkor är intressant ur historiskt perspektiv. Många av våra kyrkor är mer än tusen år gamla och inne i kyrkorna finns ofta väldigt gamla föremål. De har säkert många gånger genomgått en mycket fascinerande historia. 

Ser man till betyget som kyrkan fått av besökare så är det högt, så troligt är väl att den är fin invändigt. Kanske kommer vi tillbaka dit en dag, på vägen hem från Rimbo.