Från Zürich till Stockholm på 16 timmar med flyg

04:35 börjar hemresan
Det går att ta sej från flygplatsen i Zürich till Stockholm Arlanda på 2 timmar och 20 minuter med direktflyg. Det kan också ta 16 timmar, vilket det gjorde på vår hemresa från Zürich. 

Vår ursprungliga flight hem har blivit inställd. Vi fick en ny flight men även den blev inställd. Nu är vi äntligen på väg hem, två dagar senare än planerat. Vi har bokat flyg med SAS och Janne har försökt ringa dem för att få till en bättre hemresa. När ingen har svarat på 35 minuter har han lagt på luren. Vi ger upp och tar den här idiotresan hem till Stockholm.

Klockan är 04:35 när vi ställer oss vid incheckningsdisken.  

Klockan 07:00 ska flyget lyfta och vi ska flyga med Swiss Air. Schweiz firar sin nationaldag idag så vi blir bjudna på choklad, från Schweiz så klart. Så långt är det trevligt och allt som det brukar vara på en resa, men det här planet ska inte ta oss Stockholm utan till Frankfurt. 

Klockan är 08:05 när vi landar i Frankfurt. Vi börjar med att äta frukost på ett av fiken på flygplatsen. Vi ska vänta i fem timmar här på flygplatsen Frankfurt innan vi ska resa vidare. Tanken finns att ta oss in till staden några timmar men från fiket ser vi vädret utanför. Det är tokgrått och det hällregnar. Vi väljer bort staden på grund av regnet. 

Schweiz nationaldag

Choklad från Schweiz

Runt lunch äter jag någon torftig sallad för en smärre förmögenhet. Tänker ändå att jag väl ska hålla mej till rimliga kostnader så att jag får tillbaka pengarna från SAS. 

Klockan 13:45 lyfter vi med nästa flyg. Den här gången är det Lufthansa som kör planet. Från fönstret fotograferar jag en Pridesymbol på vingen. Prideveckan har börjat även hemma. Så långt är väl allt på resan också ok, trots att vi har väntat länge. Här finns dock ett stort problem. Det här flyget kommer inte heller att ta oss till Stockholm.

Hällregn i Frankfurt

Pridevecka på Lufthansa

Klockan 17:10 landar vi i Helsingfors. Inget ont om Helsingfors, men vi förstår verkligen inte varför vi ska flyga dit. Här på flygplatsen i Helsingfors ska vi vänta i fem timmar tills vi kan flyga vidare. 

Vi sätter oss på en pub, tror det O´Learys, beställer hamburgare och dricker några enheter Lapin Kulta. Vi har varit på resande fot i 12 timmar och är ännu inte hemma. Jag sitter på en pub och äter och dricker skit jag inte ens vill ha bara för att slå ihjäl tid. Inget ont om Lapin Kulta, jag dricker det gärna vid ett annat tillfälle. 

Klockan 22:00 ska nästa flyg lyfta. Tiden för avgången ändras till 22:35 och då kommer vi äntligen iväg. Den här gången flyger vi i ett SAS plan, ett litet propellerplan, men inget ont om det. 


22:35 lämnar vi Helsingfors
Vårt flyg i Helsingfors

Klockan är 22:55 när vi landar på Arlanda. Jag kan förstå att några SAS-plan blev inställda, kanske på grund av dåligt väder. Vi vet att det har tokregnat och att åskan har gått hemma. Vi vet också att det är samma skitväder i hela Nordeuropa, men helt säkert hade det funnits bättre alternativ till hemresa än att det ska ta 16 timmar. 

Vi har alltid varit trogna SAS, men att få ett så dåligt förslag på hemresa har fått oss att omvärdera SAS totalt. Från nu kommer de aldrig mer att vara vårt första alternativ.