Mariestad en sista gång - en sammanfattning

Mariestad från gångbron vid hamnen
Den senaste veckan har Janne och jag varit i Mariestad. Janne har vuxit upp i Mariestad och vi har varit där många gånger för att hälsa på hans äldre släktingar. Nu finns inte längre några äldre släktingar kvar så vi har ingen större anledning att resa dit längre. 

Mariestad är en fin liten sommarstad alldeles vid Vänern. Oräkneliga gånger har vi hängt nere vid hamnen på de restauranger som finns där. Vid massor av tillfällen har vi suttit där när solen gått ner och hur många foton på solnedgången jag tagit vid Mariestads hamn finns det ingen som vet. 

Mariestad har också en gammal stadsdel med kullerstensgator. Många av husen har informationsskyltar om vad som har hänt i husen tidigare. Det är ett ganska fint område att gå runt bland de gamla husen och har man tid och lust så tar man en promenad. En promenad som kan ta cirka en timme eller mer om man vill det.

Interiör Mariestads domkyrka

Mariestads domkyrka

Mitt i den gamla staden ligger också stadens domkyrka. Mariestad har en domkyrka utan att vara en stiftsstad. Kyrkan är från slutet av 1500-talet och det är hertig Karl (senare kung Karl IX) som ligger bakom byggandet. Det är för övrigt han som grundat staden 1583. Han namngav staden efter sin hustru Maria av Pfalz. 

Intressant med stadens domkyrka är också att det är en av landets högsta kyrkor. Kyrkan står på en kulle mitt i staden och man ser den från stora delar av staden. De gamla stadsdelarna ligger alldeles bredvid hamnen och därifrån har man inte många meter till kyrkan. 

Något jag gör nästan varje gång jag är där är att gå ut på gångbron framför hamnen. Därifrån kan man man ta fina bilder där man får med både restaurangerna i hamnen och kyrkan. 

Solnedgång i Mariestads hamn
Hamnkrogarna i Mariestads hamn

För att vara en så pass liten stad finns det förvånansvärt många restauranger. Nere vid hamnen finns Hamnkrogarna, Bojen och Sill & Dynamit. Hamnkrogarna är ett foodstall utomhus och båda de övriga har bord både ute och inne. Bojen är väl mest ett hamburgarställe och Sill & Dynamit ett lite "finare" ställe och rätt bra. Bojen är väl stället där vi hängt mest.

Det finns restauranger även inne i centrum och för att nämna några vi har gillat den indiska restaurangen Tandoori och Levin´s. Levin är både ett café och bar. Här tar man fika dagtid och en öl när alla andra ställen har stängt eftersom de ofta har öppet längre än andra restauranger. 

Klings glass på Stora Torget
Gamla Stan i Mariestad


Är man i Mariestad ska man heller inte missa att äta Klings Glass. Mitt på torget finns en glasskiosk där man kan sätta sej på stolar och bänkar och njuta av glassen. Glassen finns som våfflor, mjukglass och färdiga glassar, bara att välja.

Kommer man i husbil till Mariestad finns en ställplats alldeles vid hamnen eller så väljer man att ställa bilen på Ekuddens camping (som jag tror är en fin och välskött campingplats). Vid Ekudden finns en badplats och vill man hellre ha pool så finns det väldigt nära, men det kostar nog extra och jag har aldrig varit där. 

Vad vi däremot gjort några gånger är att spela minigolf på Sommargården Bäcken, alldeles nära Ekudden. Här är banorna uppbyggda med kända byggnader runt och i Mariestad. Det är en rätt trevlig minigolfbana och vill man kan man ta en fika på caféet som tillhör golfbanan.

Bana på Bäckens minigolf

Ekuddens badplats

Nära Ekudden finns också ett område med vatten och fullt av fåglar och ett fågeltorn. Det tog ett tag innan vi upptäckte platsen men det visade sej vara en ganska trevlig promenad runt platsen där fåglarna finns. Det finns säkert mycket annat att göra med det här får vara en sammanfattning av vad vi har roat oss med i staden förutom att besöka släktingar. 

Bilderna på den här sidan är plockade från olika tillfällen när vi varit i staden. Janne ska dit en gång till och kanske följer jag med en sista gång. Kanske finns det fortfarande något kvar att upptäcka.