Bogesunds slott och Karlsudde

Bogesunds slott
Måndag och Sveriges Nationaldag så vi är lediga. Vi befinner oss hemma och har inga direkta planer för dagen så vi bestämmer oss för att göra en sväng med bilen i vårt närområde. 

Vi kör mot Vaxholm, en stad där vi har varit många gånger, men idag ska vi inte åka till Vaxholms centrum. Vårt mål idag är Bogesunds slott. Innan vi kommer till slottet ska vi stanna till vid Bogesunds naturreservat och vid Jordbrodammen för att titta på fåglar.

Det blir väl lite si och så med planeringen. Bogesunds Naturreservat visade sej bara vara skog och man kan undra vad vi  hade förväntat oss av ett naturreservat. Vi stannar aldrig där utan kör bara vidare. 

Nu gör vi en liten oplanerad avstickare för att titta till Vaxholms golfbana och där upptäcker vi helt oväntat en campingplats. Vi kliver ur bilen och går runt på campingen. Här finns helt fantastiska tomter byggda med husvagnar, förtält, blommor, staket mm mm. Det är en jättefin campingplats helt oväntat ute i skogen. Det är ingen tvekan om att många har ett säsongboende här.

Nästa stopp blir Jordbrodammen där vi hoppas se lite fåglar. Vi parkerar bilen längs den stora vägen, vilket inte känns helt ok men det gör vi. Vi plockar med oss kikare (som numer alltid finns i bilen) och lämnar bilen för att se några spännande fåglar. 

Liten strand vid campingen

Jordbrodammen, men inga fåglar

Vi ser inga fåglar. Eftersom bilen står dumt parkerad stannar vi max fem minuter. Andra som varit här har sett både små och stora fåglar. Kanske har man bättre lycka att få se fåglar om man stannar längre och säkert finns det en bättre parkeringsplats någonstans. Nu kör vi till Bogesunds slott, målet för dagen. 

Bogesunds slott har funnit sedan 1640-talet och ägdes då av Per Brahe, en av kungens närmaste män. Under 1860-talet byggdes slottet om så att det fick sitt nuvarande utseende. Slottet stod sedan obebott och förföll tills staten tog över ansvaret 1946. 

Idag kan man se interiörer i slottet från 1600-talet fram till 1800-talet. Under sommaren har man guidade visningar av slottet. Här finns information om visningarna http://www.bogesundsslott.se/slottet-idag.html

Infoskylt om Bogesunds slott
Fiket vid Bogesunds slott

Vi går inte in i slottet utan fortsätter den spikraka gångstig som leder oss mot ett kafé och ett vandrarhem. Längs gångstigen har vi stora ängar på båda sidor. Ängarna är fulla av blommor så det blir en riktigt fin sommaräng.  

Framme vid caféet sätter vi oss i trädgården och äter något som blir en lämplig lunch för dagen. Vi tittar till vandrarhemmet lite snabbt innan vi går tillbaka mot slottet. Bilen står på parkeringen vid slottet så vi kör vidare. 

Nu kör vi mot Karlsudde, en plats där vi anar att det kan finnas några fina villor. Några riktigt fina villor finns och framför allt finns det en Njutarbänk. Njutarbänken står strategiskt till så man kan sitta där en stund och se ut över havet. De gjorde vi så klart.

Blommor på ängen vid slottet

Njutarbänk vid Karlsudde

Nu har vi varit på upptäcktsfärd i några timmar och planen är väl att vi ska hemåt. När vi ser skylten med Skåvsjöholms Konferensanläggning kör vi dit. Både Janne och jag tror att vi har varit där med våra respektive jobb, men är osäkra. Efter att vi varit där vet jag med säkerhet att där har jag varit på konferens med ett tidigare jobb.

Dagens utflykt får vara klar nu så vi kör hemåt. Vi gör ofta små utflykter med bilen och det är alltid trevlig att se lite nya saker. Det var så klart trevlig även idag.