Resarö, Buskudden och Ytterby Gruva

Buskuddens brygga
Vi är ute och kör bil en alldeles vanlig lördag. Vi vill komma bort från flyttkaoset en stund. Vi har besökt en promenadstråk lite utanför Vaxholm. Ny kör vi vidare mot Resarö.

Kommer man med bil eller buss från Stockholm ligger avtagsvägen till vänster strax innan man kommer till centrala Vaxholm. 

Anledningen till att vi valt just Resarö för dagens utflykt är dels för att vi aldrig har varit där. En annan anledning är att man läser att flera av våra kändisar köpt hus där, så något fint och bra finns det troligen med Resarö.

Vi har två mål på ön, ett av dem är området runt Buskudden och det andra är Ytterby Gruva.

Ön är ganska liten så vi kommer rätt fort fram till byn Ytterby, där finns en matbutik som ser rätt stor ut, i alla fall utifrån. Här i byn Ytterby finns också en skola.

Hela området där vi ser ut att ha varit ett gammalt sommarstugeområde. Här är fullt av små, idag moderna hus. Här finns också flera riktigt stora fina hus, många av dem med havsutsikt eller till och med tomt vid havet. Det finns villor i området som har sålt för 20-30 miljoner så fint är det.

Från byn är det inte långt, men vi kör lite vilse bland alla småvägar. Vi kommer i alla fall fram till Blockudden efter en stund.

Buskuddens brygga 
Lite klippor vid Buskudden



Vi kliver ur bilen och går ut på bryggan Buskudden där båten lägger till om man fäller upp semaforen. Ordet semafor är för övrigt ett ord jag har lärt mej idag.

Vi kör tillbaka mot Ytterby och vidare mot Ytterby gruva. Ytterby Gruva har en intressant historia som inte jag kan berätta men läs gärna mer på deras hemsida https://ytterbygruva.se/. Om du inte löste sidan så har det upptäckts flera grundämnen på platsen och till och med Nobelpristagare har varit där.

Ytterby brygga
Vy från Ytterby brygga

Vi hittade platsen där gruvan finns. Man skulle gå uppför en lång trappa men vi hittade ingen parkeringsplats så vi struntade helt enkelt i gruvan. Vi stannade istället till vid Ytterby brygga en kort stund istället. Nu vet vi att vi har Ytterby Gruva kvar till ett annat tillfälle och det var intressant att få lära oss lite om Ytterby Gruva, en intressant plats inte alls långt hemifrån.


Sen åker vi bara hemåt och är en erfarenhet rikare. Vi vet lite om Resarö nu vilket vi inte gjorde  när vi startade. Nästa gång vi besöker Vaxholm ska vi titta till Bogesund.