En dagsutflykt till Yxlan och Furusundsleden

Jag mellan Furusund och Yxlan
I natt har vi sovit på Rånäs slott. Det är sommar och vi har semester så istället för att åka raka vägen hem igen passar vi på att titta lite mer på Roslagen och några öar i Stockholm skärgård. 

När vi lämnar slottet vet vi nog inte riktigt var vi ska men vi kör mot kusten. Den första plats där vi stannar är Marholmen. Vi parkerar bilen och går och tittar på hotellet. Här har Oscar bott med vänner tidigare i år så vi tycker det är kul att se platsen. 

När vi kommer ut från hotellet ser vi att det även finns stugor man kan hyra. Vi följer det promenadstråk som finns runt holmen, en ganska trevlig promenad längs vattnet. Snart är vi tillbaka där vi startade och nu vet vi att om man tillhör den mer aktiva typen så finns det hur mycket som helst att göra, gällande diverse sportaktiviteter. 

Vi lämnar Marholmen och kör vidare ut på Solö, senare Svartnö och så kommer vi fram till Furusund. På Furusunds värdshus har vi ätit en trevlig lunch vid ett tidigare tillfälle så idag kör vi bara fram till färjan istället. Färjan eller pråmen tar hela bilen med sej till ön Yxlan. 

Österviken - här badar vi

Österviken på Yxlan

På ön Yxlan har vi aldrig varit så vi vet ingenting. Det är varmt och soligt så vi försöker med hjälp av Google hitta en strand. Platsen vi hittar och där vi väljer att bada heter Österviken. Det är inget särskilt med Österviken men ändå en fin liten plats med en fin liten strand. Vi är säkert där en timme.

Efter badet vänder bilen och åker hemåt igen. Klockan har passerat två på eftermiddagen och vi har fortfarande inte ätit någon lunch. Lämpligt nog vet vi att det finns en typ korvkiosk alldeles vid färjan.

Mein Schiff 1 är 315 meter lång
Silja Line är "bara" 212 meter lång

Vi stannar till vid korvkiosken, beställer vår mat och sätter oss sedan i ett fint och lummigt litet grönområde alldeles vid havet. Vattnet vi har bredvid oss är Furusundsleden och här finns massor av båtar. Jag sitter med huvudet sänkt och har fokus på min mat när Janne säger att jag ska titta upp. 

Jag tittar upp och vad ser jag. Jag ser det största passagerarfartyg jag någonsin sett. Janne börjar så klart Googla fartyget och kommer fram till att fartyget som heter Mein Schiff 1 är 315 meter lång. Det är ett helt enormt fartyg. 

Platsen där vi åt vår lunch

Pråmen mellan Furusund och Yxlan

Vi fortsätter äta och strax därefter kommer en av de alldeles vanliga färjorna från Silja Line. Den färjan är ju också stor men i en jämförelse riktigt liten. Den Silja Lines färja som vi ser passera är inte längre än 212 meter lång. 

Vi äter färdigt vår mat och tar sedan pråmen tillbaka till Furusund. Sen går färden hemåt. Det har varit en trevlig dag som startade på Rånäs slott och fortsatte ute i skärgården.