Albertus Pictors målningar i Täby Kyrka

Täby Kyrka byggdes på 1200-talet
Idag har vi bestämt oss för att titta lite närmare på Täby Kyrka. Vi har varit i kyrkan tidigare, bland annat på en julotta, för många år sedan. Jag har inget minne av att vi har tittat något närmare på de välkända målningarna som finns i kyrkan. 

Vi tar bilen till kyrkan som ligger i den del av Täby som kallas Täby Kyrkby. Har man ingen bil så tar man sej enkelt hit med några olika SL bussar. 

Täby kyrka byggdes på 1200-talet och är mest känd för att Albertus Pictor har gjort takmålningar i kyrkan. 

Albertus Pictor var kyrkomålare och levde på 1400-talet så målningarna gjordes först på 1400-talet. Hans målningar finns i flera av våra svenska kyrkor, men tror att Täby Kyrka och Härkeberga kyrka anses vara de kyrkor där målningarna är bäst bevarande. Här en bra sida om var målningarna finns.

Som kuriosa kan nämnas att jag som skolbarn gjorde utflykt med skolan från Västerås till Härkeberga kyrka just för att titta på målningarna. Har dock inget minne av att jag var imponerad den gången.

Täby Kyrka

Altartavlan

Vi går runt lite här i Täby kyrka och hittar bland annat Dödens schackspel. Det är en av de mest kända målningarna av Albertus Pictor. För att se målningen behöver man gå upp en trappa. Går man upp en trapp får man också en finare vy över kyrkan som helhet. Det är verkligen målningar överallt i kyrkan, både väggar och tak. 

Kyrkans altartavla är också sevärd. Altartavlan visar Jesus på korset och hans tolv lärljungar, ganska fint faktiskt men jag kan gilla, händer rätt ofta, religiösa konstverk. Läser man vidare på svenska kyrkans sida om Täby Kyrka får man veta en del andra saker som säkert också är värda att titta på.  

Takmålningar

Döden och schackspelet

När vi kommit ut från kyrkan tar vi ett varv runt kyrkan. Alldeles vid ingången finns en runsten inmurad i väggen. Som Täbybo är det intressant eftersom det finns många runstenar här i området runt Täby och i Vallentuna. 

Kyrkan har fascinerande nog inget torn, inte ens en tillstymmelse till torn. Vi lämnar själva kyrkan och kyrkogården bakom oss. Vi går över vägen och följer gatan som finns där framför oss. Här en bit upp i en liten backe finns en klockstapel. Vi går fram till klockstapeln och tar ett varv även runt den.

Takmålningar

Klockstapeln en bit bort

Nu vet vi lite mer om Täby Kyrka och vad som har hänt där. Albertus målningar är fina och är man intresserad så är kyrkan absolut sevärd. Vi åker vidare och stannar till vid en märklig bunker som finns intill affärerna Jysk och Folkhemmet i Arninge.  Jag tyckte platsen var lite otäck så det blir inget inlägg om den.