Skoklosters slott och Skoklosters kyrka

Skoklosters slott
Idag är vi ute och åker med bilen. Vi har hittills besökt Ekolsunds slott och Hjällstavikens naturreservat. 

Istället för att åka raka vägen hem bestämmer vi oss för att göra ytterligare en sak. Vi bestämmer oss för att köra till Håbo kommun och söka upp Skoklosters slott. Varken Janne eller jag tror att vi har varit där tidigare.  

Det första man möts av när man närmar sej Skokloster är en restaurang. Vi har passerat lunchtid så vi bestämmer oss för att börja med en lunch. Restaurangen har en stor uteservering så det blir väl bra. Det var  ingen direkt lyckad lunch gällande mat men lite ny energi fick vi i alla fall. 

När lunchen är avklarad går vi fram till slottet, Skoklosters slott. Det är ett stort vitmålat och ett rätt pampigt slott. Det byggdes i barock still i mitten av 1600-talet. Vi går aldrig in i slottet (när jag skriver kan jag inte minnas varför vi inte gick in). Vi tar en liten rundvandring längs någon liten innergård. Innergården kantas av gångar med valv. Om slottet hade något museum öppet så har vi helt missat det.

Lite av slottet

En liten rundvandring

Vi går ett varv runt slottet och sen ner mot vattnet. Hela idén med att åka till Skokloster var impulsiv och säkert borde vi ha lagt lite mer tid på slottet. Just idag är vi mer intresserade av vattnet runt slottet så vi slarvar oss igenom hela området. Nu har vi i alla fall varit här och sett slottet.

Vi följer vattnet, Mälaren, kommer strax fram bakom kyrkan. Vi går runt kyrkan och går i på framsidan. Vi ser oss omkring i kyrkan och går ganska snart ut igen. Jag tror att vi i vårt sinne redan är på väg hem så vi går mot bilen och kör diverse småvägar hemåt.

Skoklosters kyrka

Skoklosters kyrka

Hemma börjar Janne förbereda för grillning. Det blir grillat kött , grönsaker och potatis och vi sitter på framsidan av vårt hus och äter. Det har varit en bra dag och en jättetrevlig utflykt. Framförallt gillade jag Hjällstavikens naturreservat. Skoklosters slott får vi kanske ge en chans till en annan gång.