Sista promenaden i ett soligt Kiev

Rådhuset utanför vårt fönster,
Chresjtjatyk Street
Nu har vi sovit tre nätter i Kiev och idag är det dags att resa hem igen. Vi börjar dagen med frukost och idag äter vi på Puzata Hata igen. Idag vet vi hur det fungerar och alla klarar av att beställa vad de vill ha utan problem.

Kan rekommendera Puzata Hata. Här finns mat längs en lång disk, liksom en buffé. Man plockar på sej det man vill ha och betalar i slutet av disken för det man tagit. Mycket praktiskt och enkelt.

När vi ätit går vi upp på rummet lite snabbt och packar klart. Sen ger vi oss ut på stan igen, för sista gången. Vi bestämmer en tid med Oscar och Hannah när vi ska ses. Vi planerar att ses utanför McDonald´s alldeles utanför vår lägenhet, på Chresjtjatyk Street. Sen skiljs vi åt.

Vad ungdomarna gör vet jag inte, men jag tror de shoppar. Janne och jag promenerar till Vänskapsbågen som vi sett på håll flera gånger under de dagar vi varit här. Vänskapsbågen visar sej vara en riktigt fin turistattraktion när man kommer nära.

Vänskapsbågen är grå men under Eurovision så målades den i regnbågens färger. Alldeles vid bågen kommer man också nära vattnet så vi stod och tittade ut över vattnet en stund. När vi går därifrån bestämmer vi oss för att söka upp huset där Ukrainas president sägs ha sin bostad.

Utsikten från Vänskapsbågen
Vänskapsbågen



För att komma dit går vi först förbi förbi det stadium där Dynamo Kiev spelar sina hemmamatcher. Längre bort på samma gata finns parlamentsbyggnaden och där pågår en liten demonstration. Vi går på andra sidan gatan så vi bryr oss inte så mycket. När vi kommer fram till byggnaden där presidenten sägs bo, är allt så klart bevakat, men här är troligen mycket mer bevakning än vad det är normalt.

Det känns att något är på gång, något lite lätt oroväckande. Det kommer fler och fler människor till platsen och oräkneliga polisbilar och flertalet helsvarta bilar som vi tolkar som vakter (typ SÄPO). Det är som sagt något på gång och ju närmare presidentens bostad vi kommer ju mer obehagligt känns det. Janne försöker fråga en polis om vad som händer men han får inget svar.

Vi inser att vi behöver gå därifrån för att inte hamna i onåd med någon. Det är precis sådant här man som turist ska hålla sej ifrån. Efteråt har vi fått veta att det skulle bli någon demonstration gällande jordbrukspolitiken. Mer än så vet vi inte.

Varuhuset under
Självständighetstorget
Dynamo Kievs hemmaplan




Nu går vi mot Självständighetstorget. Här hittar en fin (tror vi) fransk restaurang där vi kan sitta utomhus med varsin öl, så där sitter vi en stund.

Solen skiner idag och det är riktigt mysigt där vi sitter och bara tittar på folk som går förbi. Tiden närmar sej när vi ska ses utanför McDonald´s. Vi går genom varuhuset som ligger under Självständighetstorget innan vi kommer ut på Chresjtjatyk Street igen.

Vi är nästan är framme vid McDonald´s när vi sätter oss en liten stund och häller i oss någon dryck typ glögg. Den här drycken har vi sett serveras sedan vi kom första kvällen. Nu har vi bara lite tid kvar att ta reda på vad det är.

Presidentpalatset
Jag med en öl på fransk restaurang
Sista lunchen äter vi på McDonald´s och sen till lägenheten för att hämta bagaget. Bilen som ska hämta oss kommer på utsatt tid och samtidigt kommer städerskan som sak städa vår lägenhet. Vi lämnar ifrån oss nycklar. Blir körda till kontoret för att betala det sista. Sen drar bilen iväg till flygplatsen.

Vi har haft fyra jättetrevlig dagar i Kiev. För mej var det mest intressanta att vi fått uppleva ytterligare ett land i Östeuropa.