Midsommarafton på Skansen

På Djurgårdsbron, på väg mot Skansen

Vi gjorde för oss ett lite annorlunda midsommarfirande i år. Vi valde att fira midsommar i Stockholm. Vi började med att ta oss till Skansen. Spårvagn nummer 7 var mer än överfull så vi tog istället någon buss som stannade vid Djurgårdsbron, hoppade av där och gick till den närmaste ingången till Skansen. 

Utanför entrén stod personal som snabbt hjälpte oss och alla andra hur vi enklast och snabbast skulle komma in. Nej, vi var inte ensamma där.

Vi valde att lite snabbt fixa biljetter på nätet så vi var inne på mindre än fem minuter. Innanför den entrén fanns en bergbana. Med bergbanan i Los Angeles i färskt minne så kändes det helt naturligt att vi skulle välja bergbanan.

När vi klev av bergbanan var vi direkt upp vid den plats där midsommarstången ska resas. Nej, vi var inte ensamma här heller. Vi gick runt en stund i folkhavet för att hitta en bra plats där vi kan se midsommarstången. Vi sätter oss alldeles längs avspärrningen.

Solen skiner och det är torrt i gräset så vi slår oss ner på gräsmatten. Nej, vi har ingen picknickfilt med oss för ingen av oss orkar bära omkring på den hela dagen. Ganska prick 14:00 kommer folkdanslaget som ska underhålla oss gående förbi avspärrningen där vi står. De går mot midsommarstången. När folkdanslaget har passerat släpper man på avspärrningen och alla dras mot platsen där midsommarstången ska resas. Här ger jag upp men Oscar och Janne ger sej in i folkhavet.

Folkdanslaget på Skansen
Seglor Kyrka på Skansen

Visent på Skansen
Kattuglebarn på Skansen


Björnen, Oscar och Janne

Den resta midsommarstången

Att resa midsommarstången tar sin tid. När de hållit på en halvtimme så ger jag upp igen. Jag slutar till och med att titta och går iväg och äter en renklämma istället. Klockan är 14:30 och jag har inte ätit någon lunch. Renklämman var välbehövlig och jättegod.

Ganska snart därefter är stången rest och familjen är samlad igen. Nu går vi bort mot alla djuren som väl idag är mest eller kanske bara nordiska djur. Vi tittar på Visent, Björn, Berguv, Kattuggla, Älg, Sälar och säkert något mer djur också som jag inte kommer på just nu. Vi går runt bland djuren kanske en timme.

Vi har beställt bord på Eriks Gondolen för lunch så när tiden närmar sej drar vi oss mot utgången.