Snabbvisit i Sibernik - vi tittar på UNESCO:s världsarv

Sankt James katedralen
 Vi har semester i Seget Donji i Kroatien. Just idag har vi varit på utflykt till Nationalparken Krka. Nu är vi på väg tillbaka hem till Seget Donji igen men först ska vi stanna till i staden Sibenik.


Bussen släpper av oss vid hamnen och vi går i samlad trupp till gamla staden. Vi passerade ett flertal restauranger som låg längs vattnet med bara en gata emellan. Framme i den gamla staden går vi längs gamla smala gränder och guiden berättade om staden. Jag är som vanligt inte intresserad av historia så ingen särskilt fastnade.

Vi kommer fram till baksidan av Sankt James (eller Jakob ibland) katedralen och stannar och tittar på en massa fina detaljer på kyrkans väggar. Sen kommer vi fram till ett ganska stort torg som ser trevligt ut men det finns ingen tid för att slå oss ner här. På torget finns någon restaurang och glassbar. Glass hade suttit bra här i värmen.

Vi fortsätter och kommer till framsidan av kyrkan. Katedralen finns på Unescos världsarvslista så jag hoppades att vi skulle gå in i kyrkan, det ingick inte i den guidade visningen. Här en länk till Unescos sida om kyrkan - https://whc.unesco.org/en/list/963 .

Fina detaljer på katedralen
Staty utanför kyrkan


Torget intill kyrkan
Gränder i Sibeniks gamla stad
Kyrkan är känd bland annat för sina fina skulpturer och jag antar att det var dem vi såg på baksidan av kyrkan. Framför kyrkan finns en staty som man väl kan anta att den föreställer Sankt James själv.

Nu tar den guidade visningen slut och vi har lite egen tid innan vi sak ta oss tillbaka till bussen. Visst vi hade kunnat gå in i kyrkan men värmen gör att vi väljer att gå till de restauranger som ligger längs vattnet. Här stannar vi lite snabbt för att få något att dricka. Härifrån har vi nära till bussen.

Sen har vi bara hemresan kvar. Utflykten till Krka Nationalpark och Sibenik har varit en trevlig dag. Krka var kul och Sibenik var en fin stad som många andra gamla städer i Kroatien.

 I morgon ska vi ha en alldeles vanlig dag hemma på stranden i Seget Donji.