Sudersand, Kutens bensin och Bergman Center - Fårö

Stranden Sudersand på Fårö
Vi har semester på Gotland och just idag gör vi en utflykt till Fårö. Vi börjar vid Nationalparken Digerhuvud som utan tvekan är det häftigaste jag sett i Sverige. Efter att lite snabbt stannat till vid Helgumannens fiskeläger kör vi vidare mot Sudersand.

Anledningen att besöka Sudersand är för att vi har läst att det är en fin sandstrand och vår tanke är att här ska vi äta våra matlådor och förhoppningsvis bada i havet. Bada i havet har vi ännu inte gjort på den här resan.

Vi åker in i en litet samhälle som väl troligen heter Sudersand och snart är vi framme vid stranden. Stranden visar sig vara en jättefin och för att komma dit passerar man en stor campingplats där man säkert kan bo fint om man gillar camping.

Vi kliver ut över små sanddyner för att komma till stranden, vi dukar upp på vår filt och serverar lunch. Efter lunchen blir det bad i havet. Det visade sig vara väldigt långgrunt men vi kom i alla fall i så vi kunde doppa oss. Nej, det var inte så varmt i havet att vi njöt direkt men nu var det i alla fall gjort.

Ett besök vid Sudersand kan rekommenderas. Det är fint här även om det inte finns så mycket att se på själva stranden. Just där man kommer ner till stranden från campingen har man ändå försökt skapa något trevligt och just där är det nästan lite Thailandskänsla. Vårt besök på stranden avslutas efter lunch och bad. Vi kör vidare och nästa mål är Kutens Bensin och Bergman Center.

Fint på stranden Sudersand
Nästan lite Thailandskänsla på Sudersand.

Vi stannar till vid Kutens Bensin. Platsen är välbesökt och har en tomt med gamla bilar, bildelar och gamla oljefat. Kul att ha sett men inget som intresserade oss särskilt mycket. Här finns också ett café. Vi tittade in på cafét men vi är inga människor som fikar så vi hoppar strax in i bilen igen och kör vidare. Bergman Center nästa!

Redan när vi parkerar ser vi en stor schackbräda utanför huset. Vi tror att vi har kommit till platsen där Bergmans biosalong finns och där Bergman har sin egen sittplats, men det har vi inte. Det här en en utställningssalong som berättar om Ingmar Bergman och hans filmer.

Kutens Bensin
Kutens Bensin

Från Bergman Center
Utanför huset Bergman Center





Huset där biosalongen finns såldes för ett antal år sedan så det finns inte kvar som turistattraktion. Det var en liten besvikelse för Janne hade planerat att våga sätta sig i Bergmans stol. Att besöka Bergman Center var väl intressant för oss vuxna men ändå var det mest "check på den". För Oscars del var det mer att han fick ett ansikte på ett namn han har hört, inte särskilt intressant alls.

När vi lämnar Bergman Center har vi inte långt tillbaka till färjan. Färjan som ska ta oss tillbaka till Gotland. Fårö är utan tvekan en av de vackraste platser vi sett i Sverige och en tur till Fårö rekommenderas varmt till alla.

Vi åker ombord på färjan och är snart tillbaka på Gotland. Här fortsätter äventyret en stund till...