Promenad till Galgberget i Visby

Vackert i Visby gamla stad

Vi befinner oss på semester i Visby. Vi har haft några dagar nu där vi gjort utflykter till Lummelundagrottan och till Fårö så idag har vi bestämt oss för att titta lite på Visby. Målet får bli att promenera till Galgberget.

Vi börjar med att gå in genom muren går längs vackra gator och hus och vi gör ett besök i kyrkoruinen St  Nicolaui. Vi går ut genom muren vid Norderport.

Här utanför börjar en lätt och rätt lång uppförsbacke och det är här börjar vi tröttna lite. Vägen känns längre än vad vi trott att det ska vara, men vi vet ändå att det bara är någon kilometer och det ska vi väl orka gå. Vi borde kanske haft med oss vatten i värmen så hade det väl varit lättare.

Galgberget ligger strax utanför Visbys stadskärna och här hängdes brottslingar förr väl synligt för hela staden. Kanske är Galgberget inte så mycket att se egentligen men nu har vi varit där, en historisk plats som väl i alla fall är intressant att ha sett. Vi är säkert på berget i 20 minuter i alla fall för att se vad som finns. Själv är jag nog mest fascinerad av alla blommor men de ska få ett eget inlägg.

Vi går ner mot Visby gamla stad igen. Vi går in genom muren i ytterligare en port där vi inte varit tidigare. Inne i gamla staden igen går vi kända och okända gator och vi tittar in i domkyrkan. Sen är det Oscar som visar oss vägen till Österporten. Han har ju varit med kompisen i just de här kvarteren för någon kväll sedan.

När vi hittat ut från Österport finns de nyare kvarteren av Visby. Här finns alla kända affärskedjor som finns i våra svenska köpcentrum. Vi tittar in in några affärer men köper inte med oss något speciellt.

Kyrkoruinen St Nicolaui
Janne på Galgberget

Trots en lång promenad har klockan inte inte blivit så mycket ännu. Vi tar oss tillbaka till våra hemkvarter och hoppas få sittplats på Monroe. Sverige ska spela mot Mexico. Det är fotbolls-VM för herrar och vi vill se matchen.

Det finns till vår stora glädje gott om sittplatser och de finns nära en av TV-apparaterna med storbildsskärm. Vi beställer mat som vi hinner äta upp innan matchen börjar. Det visar sig att det blir en riktigt spännande match. Sverige vinner med 3-0 så vi är fortfarande med i VM spelet. Kul!

Delar av ringmuren runt Visby
Galgberget

Efter matchen vill Oscar gå hem till rummet. Han har sin dator med sej så han får gå hem och Janne och jag sitter kvar en stund på Monroe. På kvällen äter vi på hotellet.  I morgon ska vi åka söderut mot Tofta...