Högklint och Tofta Strand på Gotland

Högklint
Vi befinner oss i Visby och vi bor på Scandic Hotel. Vi har varit här några dagar nu och hunnit med bland annat Fårö, Lummelunda och Visby. Idag är vår sista dag och vi ska åka söderut från Visby för första gången. Det är fint väder så vårt mål är att bada på Tofta strand.

Vi äter frukost som vanligt och sätter oss sen i bilen. Vi börjar som vanligt i närmaste ICA för att köpa lunch i deras salladsbuffé. Sen åker vi söderut.

Ja, vi hade kunnat stanna till i Kneipbyn men vi väljer bort det och åker bara förbi. Vi följer bilens GPS och vägskyltar och kör istället fram till Högklint. Vi har läst att här är det vackert med branta klippor och en hänförande utsikt ut över havet.

Högklint var jättefint och vi gick säkert omkring i området över en timme. Vi tittar på den fina utsikten över havet, går omkring på de branta klipporna och tar oss ner till havet. Det här är ingen plats för bad men det är fint med alla klippor och från havet ser man dem nedifrån.

Vi packar in oss i bilen och åker vidare. Nästa stopp blir Tofta sandstrand. Vi parkerar och går en rätt lång bit innan vi når stranden. Vi tar plats på stranden och badar så klart. Nej, det är inte varmt i vattnet idag heller utan mer en grej att har vi tagit oss till Tofta så ska det badas.

Tofta är fint och det finns säkert restauranger där man kan äta. Just där vi har slagit oss ner finns inga restauranger men vi har våra lunchlådor från ICA med oss. Vi dukar upp på våra saronger i sanden. Alla har gjort sin egen låda på ICA så alla är nöjda med maten.

Utsikten från Högklint
Janne under klippor vid  Högklint

Vi badar lite till innan vi åker därifrån. Dagen är långt från slut och vi är inte överens om vad vi ska göra nu. Äventyret här på Gotland håller på att ta slut. Janne vill helst dra vidare ända ner till Hoburgargubben. Jag vill inte att vi ska köra 18 mil tur och retur för att se ännu en rauk, även om den är välkänd. Det är en helt annan resa att vi ska se södra Gotland. 

Janne kör bilen utan att diskutera frågan vidare och vi hamnar i Roma, vid Roma Kloster. Roma ligger mitt på ön och är väl inte känt för så mycket mer än sin klosterruin. Det intressanta här tycker jag är att de spelades teater i klosterruinen vissa kvällar, vilka hade kunnat vara intressant om vi hade tid kvar här på Gotland.

Tofta Strand
Roma Klosterruin


Efter Roma klosterruin styr vi tillbaka till Visby och Scandic hotell. Vår sista kväll i Visby promenerar vi till gamla stan igen och slår oss ner på en av uteserveringarna runt Stora Torget. Middagen avslutas med saffranspannkaka, en gotländsk dessert. Det var helt ok som pannkaka och rätt gott. Det är kul att ha smakat rätten, lite turistig måste man ändå vara.

Redan när vi kom till Visby för några dagar sedan tittade vi till Almedalen. Idag är det torsdag och Almedalsveckan drar igång på söndag. Innan vi går tillbaka mot Scandic Hotel för sista gången på den här resan promenerar vi förbi Almedalen igen. Det har vuxit rejält på de dagar vi varit här. Nu finns hur många tält som helst för olika aktörer.

Saffranspannkaka
Almedalen

Den sista dagen på vår Gotlandssemester är slut. Vi har verkligen haft toppendagar här på Gotland och Gotland kan rekommenderas till varenda person. Har du bil bör du ta dej till Fårö, som kan vara en av Sveriges vackraste platser. Har du inte bil så kan vi rekommendera några dagar i Visby som är en jättefin gammal stad. Färjan går från Nynäshamn och pendeltåget från Stockholm går hela vägen fram till färjan. Det kan inte vara enklare.

I morgon åker vi hemåt igen, men vem vet. Det är inte alls omöjligt att vi åker tillbaka till Gotland en dag. Vi tycker om Gotland och vi har inte sett södra Gotland ännu.