Calton Hill en riktigt fin plats i Edinburgh

Princess Street från Calton Hill
Vi befinner oss i Edinburgh, Janne och jag. Oscar har åkt till Prag med sin skolklass så det här är vår första resa utan Oscar och det är lika mycket Oscars första resa utan oss.

Idag är vår sista dag i Edinburgh och idag bestämmer vi oss för att ta oss upp på Calton Hill, men först Edinburgh Gin Destillery.

Vi äter "full breakfast" på vårt närmaste café och på tallriken finns toast, bacon, stekt ägg, haggins och korv, en bastant frukost som vi står oss länge på och efter det promenerar vi mot Gindestilleriet.

Det är lite svårt att hitta destilleriet men vi hittar platsen på hörnet av ett hus och där finns en liten trappa ner i marken. Vi går nerför trappen och in i ett trångt lite mörkt utrymme. Där möts av en kille som informerar oss om att alla visningar idag är fullbokade. Ok, trist men inget att göra åt det. I morgon ska vi hem ganska tidigt så i morgon kan vi inte. Vi går ut på gatan igen och tar en taxi.

Vi ber taxichauffören köra oss till Calton Hill. Jo visst hade vi kunnat gå men eftersom det är en kulle är det inte helt självklart var vi ska gå upp någonstans. Vi blir körda till trappor som chauffören säger leder upp till Calton Hill. Ok, vad bra. Vi betalar och hoppar ur bilen.

Calton Hill visar sig vara en riktigt fin plats. Utsikten över staden är fin och härifrån ser vi Princess Street, Princess Street Garden och slottet så klart. Vad vi också ser är byggnaden där drottningen bor när hon besöker Skottland, en byggnad som vi missade häromdagen när vi gick längs Royal Mile.

Det finns ett högt torn där man kan gå upp. Nej, det finns ingen hiss så man får ta trapporna. Längs trapporna finns roligt nog hela tiden information som peppar att gå vidare. Både Janne och jag tar oss hela vägen upp, det är inte alltför jobbigt men kanske hade informationen lätt påverkan. Väl uppe drabbas jag av panik. Jag klarar inte av höjden. Jag går ett panikartat varv runt tornet men går sen ner igen. Janne stannar och tar alla foton.

När även Janne kommer ner från tornet går vi går runt här uppe på kullen. Vädret är kanon så vi har det riktigt bra. Det finns en hel del byggnader och monument på kulle och vi gick från den ena till den andra. Det hade varit trevligt med ett fik här uppe för utsikten skull. Det kanske kommer för enligt skyltar vi kunde läsa höll man på att bygga någon restaurang.

Utsiktstornet
Princess Street från utsiktstornet

Information i trappen på utsiktstornet
Information i trappen på utsiktstornet

Janne på Calton Hill
Monument på Calton Hill, från utsiktstornet

Vi stannar på Calton Hill kanske en timme eller lite mer sen går vi ner igen och bestämmer oss för att vi håller i de moderna kvarteren idag. Vi börjar med att söka upp hotell Balmoral, stadens förmodligen finaste hotell, just för att det är fint och här finns en restaurang med Michelinstjärna. Vi hittar hotell, går en sväng in och tittar och det visar sig att Sean Connery har varit här. Han är tydligen född i Edinburgh. Intressant!

Alldeles utanför hotellet finns restaurangen med Michelinstjärna. Vi tittar på menyn men inte mer än så. Säkert ett jättefint ställe en annan gång!

Efter hotellet går vi bara vilka gator som helst för att få se något nytt. Vi hittar många fina butiker och Janne köper en piketröja av märket Lyle & Scott, ett märket från Skottland. Vi besöker också butiken med märket Barbour för Janne behöver en jacka att ha hemma men här hittar han inget. Själv köper jag ingenting. Jag behöver inget.


Drottningens bostad
och Arthurs´Seat
Utsikt Edinburghs norra stadsdelarna
från Calton Hill





Nu letar vi efter en pub där vi kan sitta i solen och äta. Vi har svängt in på Rose Street och vid vårt första stop finns inget bord i solen och vi nästa stop finns ingen mat. Vi hamnar efter en stund på Dirty Dick och till vår stora lycka finns här bord i solen och det finns mat.

Efter lunchen vet vi inte riktigt vad vi ska hitta på så vi bestämmer oss för att gå mot Old Town igen. Kanske kan vi avsluta äventyret i Edinburgh där vi började första kvällen men vi kan inte ana att allt kommer att falla på plats bättre än så.

Vi går genom Princess Street Garden för att komma till Royal Mile och snart är vi på Victoria Street igen. Vi går bara på kända gator och känner igen allt vi ser. Nära Victoria Street hittar vi ännu en pub där vi kan sitta utomhus i solen. Här inser vi plötsligt att från Victoria Street ska vi svänga runt hörnet och vips så befinner vi oss på Grassmarket.

Janne på Calton Hill
Äter fint på sydafrikansk restaurang

Det är en märklig känsla att plötsligt bara veta var vi befinner oss. Hela Edinburgh faller liksom på plats. Vi har gått runt hela Edinburgh och av en ren tillfällighet slutar resan där den började för några dagar sedan. Det sista vi gör i Edinburgh är att äta en fin middag på en sydafrikansk restaurang.

Vi har haft en jättebra resa till Edinburgh och rekommendera er som inte varit här att besöka Edinburgh. Edinburgh är en jättefin stad med massor att se. Det är inte helt omöjligt att vi åker tillbaka till Skottland en dag för nu vet jag att även det skotska höglandet är värt att se. I morgon flyger vi hem till Sverige igen.