Sköldpaddor och tsunami i Hikkaduwa

Frukostvyn från hotellet restaurang
Vi befinner oss på Sri Lanka. Vi bor på Narigama Beach, två kilometer söder om Hikkaduwa. Vi kom igår och idag ska vi börja upptäcka vad som finns i vårt närområde. Vi ska besöka Hikkaduwa Turtle Hatchery och stadens minnesmärken för tsunamin. Sri Lanka och Hikkaduwa drabbades mycket hårt av tsunamin år 2004.

Eftersom det är fullmånen i dagarna börjar vi med Turtle Hatchery, för att inte missa något. Janne och jag (Susanne) satt en natt på en strand i Malaysia i fullmåne och väntade på att sköldpaddor skulle gå upp på stranden för att lägga ägg. Natten slutade med att vi fick hjälpa små sköldpaddor att komma ner i havet. Vår önskan idag är att Oscar ska få uppleva något liknande.

Vi tar en tuk-tuk till Hikkaduwa Turtle Hatchery. Vi får berättat om hur man försöker rädda sköldpaddorna och blir visade omhändertagna ägg, skadade sköldpaddor och små små nykläckta sköldpaddor som ska släppas ut i havet i kväll 17:30. Nice! Precis vad vi vill. Vi bestämmer oss för att komma tillbaka i kväll, samma biljett gäller.

Vi fortsätter med vår tuk-tuk, föraren har väntat på oss, till Tsunami Honganji Vihara, Buddahstatyn som Hikkaduwa fått i gåva från japanska buddister. Sri Lanka drabbades mycket hårt av tsunamin år 2004 och var det land efter Indonesien som förlorade flest människoliv. Man räknar med att cirka 50 000 personer miste livet. Hikkaduwa drabbades av en tågolycka i samband med tsunamin och runt 1700 personer miste livet. Det är den största tågolycka som någon varit i hela världen.

Nyfiken och skadad sköldpadda
En av de små som ska släppas ut i havet i kväll

Det sägs att buddahstatyn är lika hög som vågen var. Jag försöker googla mig till hur hög statyn är men hittar olika uppgifter, allt mellan 12-30 meter. Om jag får gissa var statyn någonstans mellan 15-20 meter hög. Det är en helt ofattbart hög våg. I vilket fall som helst en väldigt fin staty när man vet anledningen till att den står där.

Kommer man till statyn ska man inte missa att gå in i den lilla byggnaden vid vägen. Här finns foton från tsunamin, fruktansvärda foton när man ser till människoöden. När vi är i huset blir vi alla välsignade av Buddah med ett lite band av garn runt vår handled. Ingen i familjen är särskilt religiös men Buddah får gärna välsigna oss.


Buddastatyn - ett tsunamiminne
Tsunamimuseum i Hikkaduwa

Vi åker vidare med vår tuk-tuk till Tsunamimuseum, fem minuter därifrån. Innan vi kommer fram stannar vi lite snabbt vid ännu en minnesplats och åker sen vidare. Tsunamimuseum är en byggnad med enormt mycket foton från tsunamin.

Det är bara foton men besöker man Hikkaduwa bör man ändå besöka detta museum för att förstå vad staden och Sri Lanka har gått igenom. Här finns också en hel vägg med ett draperi framför. Guiden frågade om vi ville se, väggen är full av foton på döda människor. Vi tittade och bilderna visar döda människor i ruiner av ett stort ofattbart kaos.

Efter denna utflykt åker vi vår tuk-tuk hem till hotellet, tar ett dopp i poolen. Vid lunch promenerar vi längs stranden till Nelas, promenerar tillbaka till hotellet och stannar vid poolen tills det är dags att åka tillbaka till Turtle Hatchery. Nu ska vi släppa ut de små sköldpaddorna i havet.


Narigama Beach
Ranmal Beach hotell från stranden

Snart ska de små ner i havet
Oscars lilla sköldpadda springer mot havet


Vi kommer lite i sista minuten till Turtle Hatchery så lite av det mysiga försvinner. Vi hinner inte titta på de små liven utan får rusa efter de baljor där de simmar omkring i väntan på att få komma till havet. Det är ganska mycket folk det känns som att det kan bli fight om att få ta hand om en liten sköldpadda.  Oscar och Janne förser sig med varsitt litet liv och jag håller i kameran.

Kvällens solnedgång från Narigama Beach
Både Oscar och Jannes små sköldpaddor går mot havet i en ryslig fart trots att de är små. Snart försvinner de i vågorna och är borta. Tyvärr är det inte många av dem som överlever men i vilket fall som helst en fantastisk upplevelse att få släppa ut dem i havet.

Tuk-tuk tillbaka till hotellet igen, vi fixar till oss och går ut på stranden igen. I kväll promenerar vi till The Drunken Monkey, ligger granne med Nela där vi åt till lunch.

Vi har trott att Sri Lanka kan vara lite som Thailand. Två saker överensstämmer hittills med i alla fall Koh Lanta, solnedgången och att vi kan gå längs stranden för att komma till restauranger där vi vill äta.

Vår första dag på Sri Lanka har varit fantastisk. Verkligen en jättetrevlig dag och så långt har Hikkaduwa verkligen levererat. I morgon får det bli en dag på stranden...