Erik XIV är begravd i Västerås Domkyrka

Västerås Domkyrka
Vi befinner oss i Västerås och har sovit på Elite Hotel en natt. Igår tittade vi till de centrala delarna av Västerås och besökte Kokpunkten, äventyrsbadet.

Idag har vi ätit hotellfrukost och tagit det lugnt på hotellrummet. Senare idag ska vi åka tillbaka hem men först ska vi titta lite mer på staden. Västerås Domkyrka ligger alldeles bakom hotellet så vi börjar med att gå dit.

Utanför kyrkan står Johannes Rudbeckius staty. Johannes Rudbeckius är mannen som startade Sveriges första gymnasieskola. 

Rudbeckianska gymnasiet ligger ett stenkast från Domkyrkan och jag vill gärna berätta om Rudbeckius och skolan för Oscar eftersom Oscar börjar i gymnasiet i höst.

Västerås domkyrka är väl ganska fin men som vanligt vet jag ingenting om kyrkor. Är du mer intresserad än av mina bilder är det bättre att läsa på Svenska kyrkans hemsida: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/vasteras-domkyrka 

Kyrkan tros vara från 1100-talet och då hette staden Aros, Västra Aros. Vad jag tycker är mest intressesant är att Erik XIV ligger begravd här. Erik är en av Gustav Vasas söner, han förgiftades av sin bror och avled 1577. 

Johannes Rudbeckius staty

Interiör Västerås Domkyrka

Erik XIV:s grav
Interiör Västerås Domkyrka

Efter att ha tittat på kyrkan går vi mot området där Skrapan ligger för att titta till en musikaffär. Oscar är intresserad av musikinstrument och vill gärna titta. Efter den lilla promanden sätter vi oss i bilen och kör mot Stockholm, men innan vi lämnar Västerås stannar vi till vid Anundshög.

Här fortsätter resan