Traditionell julpromenad i Stockholm

Älgarna i Berzelli Park

Varje år så länge Oscar har funnits har familjen en tradition att ta en julpromenad genom Stockholm. Som tradition ingår också att vi ska titta på NK:s julskyltning. När Oscar var mindre var det alltid ett populärt inslag i promenaden.

I vår blev vår årliga promenad ovanligt tidigt, men december månad helger är redan fyllda med andra aktiviteter.

Vi kliver av tunnelbanan vid Östermalmstorg, går ut på Birger Jarlsgatan. Jag, Susanne, har länge pratat hemma om att jag vill besöka Hovstallarna, som vi aldrig har gjort tidigare och just den här helgen har de julmarknad där. Vi går därför mot Hovstallarna.

Oj, idén om att besöka Hovstallarna var vi inte ensamma om. Kön till entrén var hur lång som helst så vi ställer in besöket där och går över gatan till Berzelli Park. Här har man ställt upp några lysande älgar så vi går dit och tar några passande julbilder av älgarna istället.

Sen går vi mot Hamngatan, förbi Norrmalmstorg och vidare till NK:s julskyltning. Här är vi heller inte ensamma för som vanligt är även det en populär julaktivitet för fler än oss. Just i år är temas Fanny och Alexander, kändes inte så roligt för barnen även om det så klart, som vanligt var fullt av imponerande detaljer.

NK:s julskyltning
Älgar på Sergels Torg


Passerar sedan Sergels torg och så vidare mot Drottninggatan och svänger av mot Gamla Stan. I början av Drottninggatan finns en Dressmanbutik som vi går in i och tittar. Vi har inga planer på att handla, men Oscar behöver en kostym till några Luciakonserter på skolan. Oscar är med på noterna att börja prova kostymer så han lämnar butiken som innehavare av en ny kostym.

Lite längre ner på Drottninggatan går vi in i en butik med vinylskivor. Oscar är intresserad och vi fördriver ganska lång tid där inne men vi köper inget.

Operahuset i julfärger
Sten Stures Café

Vi går vidare mot Gamla Stan, mot Stortorget. Här går vi in på Café Sten Sture. Syftet är att visa Oscar att det finns en massa källarvalv här i Gamla Stan. Just källarvalvet på Café Sten Sture har spännande nog även använts som fängelsehåla. Det visade sig vara ett trevlig litet café där vi blev sittande en stund.

Storkyrkan från Stortorget
När vi kommer ut från caféet har mörkret lagt sig. Vi befinner oss på Stortorget och här pågår som vanligt vid jul en julmarknad. Vi tittar lite snabbt på julmarknaden och bestämmer oss sedan för att åka hemåt istället. De sista stegen genom Gamla Stan går vi till tunnelbanan.

Även årets julpromenad genom Stockholm blev jättetrevlig, som de alltid brukar vara.  Även om vi reser mycket har jag ofta sagt att om jag skulle komma till Stockholm som turist så skulle jag tycka om Stockholm. Stockholm är en väldigt vacker stad och till jul pyntar man för fullt.

Vi får väl se hur många år till vi får Oscar med oss på dessa promenader. Kanske inte så många till men även han har alltid gillat dem. En tradition vi ska bevara så läng