Vackra Schmittenhöhe ett av bergen i Zell am See

Susanne på Schmittenhöhe
Vi befinner oss i Zell am See. Vår lägenhet har stadens absolut bästa läge. Vi bor fem minuters promenad från stadens centrum, två minuter från stadens busstation, alldeles bredvid en av kabinbanorna och busshållplatsen till en annan kabinbana ligger alldeles utanför huset.

Idag ska vi ta oss upp på berget Schmittenhöhe, 2000 meter över havet. Vi måste åka buss för att komma till Schmittenhöhebahn, kabinbanan. Eftersom vi bor vid hållplatsen går vi ut för att kolla busstiderna, så vi vet vad vi ska förhålla till för tid. Bussen går rätt ofta så det blir enkelt.

Framme vid kabinbanan är vi så klart inte ensamma så det tar en stund i kön innan vi kommer upp. Väl uppe blir vi glatt överraskade. Visst trodde vi att det skulle vara fin utsikt men det här är helt bedårande. Vilken värld! Vilken utsikt!

Vi börjar med gå upp på utsiktsplatsen och bara begrunda den enormt vackra utsikten. Det finns inte ett foto i världen som kan ge rättvisa till vad man ser.

När vi lämnar utsiktsplatsen tittar vi till restaurangerna på toppen och går sedan över berget till en restaurang en en liten bit bort. Det är inte restaurangen som hägrar utan det är den underbara naturen. Allting är bara så vackert! Det är utan tvekan en av de vackraste platser vi någonsin besökt.

Utsikten från Schmittenhöhe
Paragliding på Schmittenhöhe

Små många blommor
Så många blåklockor

Här uppe på nästan 2000 meters höjd finns det tre restauranger, en kyrka, människor som bara går omkring i den underbara miljön och ett flertal som ska roa sig med paragliding. Vill man prova på paragliding så finns möjligheten att göra tandemhopp (som bokas i förväg).

Oscar på Schmittenhöhe
Janne på Schmittenhöhe

Det underbaraste med platsen är alla blommor. Vi har aldrig någonstans i världen sett så mycket blommor på en och samma plats. Edelweiss? Så klart letar vi efter Edelweiss. Vi googlar (för visst finns det täckning på berget) för att vara säkra på hur blomman ser ut. Trots att vi vet hur den ser ut så hittar vi ingen. Vi har förstått i efterhand att den är väldigt sällsynt.

Det går inte att nämna hur många blommor det finns. Så många blåklockor som finns där finns har vi aldrig sett totalt i Sverige under våra liv. Det bara kryllar av blommor. Nej, ingen i familjen är egentligen särskilt road av blommor men berget Schmittenhöhe är helt underbart gällande blommor. Jag kommer att skapa ett eget inlägg med bara blommor, de är värda det.

Elisabethkapellet
Här åt vi lunch med fin utsikt

Vi tittar en stund på paragliders, vi tittar in i den lilla kyrkan, vi beundrar utsikten, vi tar foton, vi kör facetime med Oscars farmor för att hon ska få se det vackra. Vi avslutar besöket på berget med lunch på en av restaurangerna.

Vi stannar på berget i några timmar. När vi åker ner i kabinbanan är hela familjen överens om att vi har haft en toppendag, kanske en av våra bättre dagar på en resa. Det finns barn i alla åldrar på berget och även en tonåring kan uppskatta berget. Schittenhöhe är verkligen värt ett besök. Vackra Schmittenhöhe har blivit en ny favorit. Vi kommer att komma tillbaka fortare än via anar...