Tillbaka på vackra Schmittenhöhe

Här har vi precis kommit upp
Idag är sista dagen på vår semester här i Zell am See. Vi har inga planer för dagen så vi bestämmer oss bara för att göra någonting som vi inte har gjort tidigare.Vi har googlat lunchrestauranger uppe i bergen och vi studerar liftkartan som vi har på andra sidan gatan från vårt hus. Vi kommer fram till att det ska vara möjligt att ta sig upp på berget alldeles bredvid Schmittenhöhe. På toppen av Schmittenhöhe var vi häromdagen och det tyckte vi så mycket om så nu provar vi toppen som ligger alldeles bredvid.

Vi startar med bussen som har sin hållplats alldeles utanför vårt hus. När vi kommer fram till stationen för kabinbanan är det fullt av människor precis som härom dagen. De flesta ska upp med Schmittenhöhebahn men idag väljer vi Sonnenalmbahn och därefter Sonnenkogelbahn, ingen av dem har vi åkt tidigare. Uppe på toppen finns den restaurang där vi tror att vi ska äta lunch men det men det visar sig att det kommer att bli bättre än så.

Uppe på toppen efter att ha åkt två kabinbanor befinner vi oss ovanför molnen med fin utsikt och runt omkring oss är det mycket träd utan att det är någon direkt skog. Den restaurang där vi tror att vi ska äta lunch finns där. Vad som också finns är en väg och vi har ingen aning om vart den leder.

Schmittenhöhe finns där framme
Utsikt från lunchbordet


Alkoholfri Edelweiss
Vår lunchrestaurang i Alperna





Vi börjar gå längs vägen och så länge vägen håller oss uppe i bergen känns den ok så vi fortsätter bara gå. Det är en helt fantastisk promenad. Det är vacker och spännande natur, det fin utsikt och vägen vi går kantas av blommor. Hela vår familj stortrivs på den här promenaden. Det var många människor uppe och gick här i bergen. Det finns människor i alla åldrar allt från småbarn till äldre människor som många gick med stavar. 

Så småningom inser vi att vägen leder till berget Schmittenhöhe. Vägen leder till det vackra berget där vi var  häromdagen. Vi blir riktigt glada av att inse att vi har kommit tillbaka till Schmittenhöhe utan att veta om att vi skulle hamna där. Vi tyckte om berget häromdagen och vi tycker om det lika mycket idag.

Blomma och en fjäril
Blommor eller kanske ogräs

Vi bestämmer oss så klart för att gå hela vägen fram och äta lunch där men på en annan restaurang än vi ätit häromdagen. Lunchen blir jättemysig. Vi sitter utomhus i solen på en riktig alprestaurang. Det är skönt att inte ha slalompjäxorna på sig men ärligt talat hade det varit minst lika mysigt att sitta här med slalompjäxor.

Omgivningarna där vi sitter och äter vår lunch är enormt vackra. Det är soligt men nere i dalen ligger tunna moln och vi får en fascinerande bild över vad vi tror är Kitzsteinhorn, berget med glaciären som vi också har besökt under den här resan.

På väg tillbaka efter lunch
På väg tillbaka efter lunch

Vi äter alla tre typiska österrikiska maträtter till lunch och vi vuxna dricker varsin öl som heter Edelweiss. Susanne väljer den alkoholfria varianten eftersom vi ska fortsätta vandringen och Janne skriver skämtsamt på Facebook att närmare en Edelweiss än så här kommer han inte här i Österrike. Vår promenad har kantats av blommor men någon Edelweiss har vi inte sett. Vi har förstått i efterhand att de är väldigt sällsynta.

Vi går samma vackra väg tillbaka till den kabinbana som tog oss upp på berget. Trots att det är samma väg vi går så får vi andra vyer nu när vi ser åt andra hållet. Vi ser fler berg på vägen tillbaka och så klart lika mycket blommor. Susanne roar sig med att ta foton på alla olika sorters blommor, eget inlägg kommer med bara blommor på denna alptopp.

Vacker utsikt från bergen
Vackra vyer i bergen

När vi kommer tillbaka till kabinbanan stannar vi för att ta något att dricka mest för att inte behöva åka ner direkt. Naturen är så fin runt oss och det är vår sista dag här i Österrike. Vi vill helt enkelt inte lämna bergen. Vi hade nog kunnat sitta där länge men väljer ändå att åka ner och ta det lugnt en stund inför resan sista middag som vi äter på restaurang i Zell am See.

Resans sista dag blev den allra bästa dagen på hela resan. Vi tyckte om promenaden och att få komma tillbaka till det vackra berget Schmittenhöhe. Vår resa till Österrike har varit bland de bättre resor vi gjort framför allt kanske för att vi upplevt någonting nytt på resan.

Det sista vi ser innan vi tar liften ner
Vi kommer att rekommendera många andra att åka till Österrike eller Alperna på sommaren. Man tar liften upp i bergen, promenerar runt där uppe på riktiga stigar i bedårande vacker natur och bland fina blommor.

Vid lunch äter man på en restaurang med bedårande utsikt, promenerar en stund till innan man tar liften ner igen. Du har rört på dig och du har varit utomhus hela dagen. Vi har haft en fantastisk vecka som hela familjen har uppskattat.

I morgon ska vi resa hem till Sverige igen men till Alperna kommer vi att åka igen och promenera runt i bergen.