Har lekt i snö på berget Kitzsteinhorn i Kaprun

Oscar i kabinbanan på väg upp
Vi befinner oss i Zell am See och idag ska vi ta oss till Kaprun och åka upp till Top of Salzburg 3 029 meter över havet på berget Kirzsteinhorn. Vi bor alldeles bredvid busstationen och vi har sett att det går bussar till Kaprun.

För att vara säkra på att komma hela vägen från till kabinbanan som tar oss upp till bergets topp väljer vi ändå taxi. Det finns en taxistation alldeles utanför vårt hus. Det visar sig att Kaprun ligger lite längre bort än vi tror och vi åker igenom den lilla byn Kaprun för att komma till kabinbanan. 

Vi löser biljetter till kabinbanan och får veta att vi ska åka fyra olika kabinbanor för att komma upp till toppen, Kitzsteinhorn 1, Kitzsteinhorn 2, Kitzsteinhorn 3 och Kitzsteinhorn 4. Som kuriosa kan nämnas att för många år sedan  hände en stor olycka här. Det uppstod brand i en bergbana. 

Syftet med att åka upp på berget är att det är en glaciär och det lär finnas snö där. Janne har i sin ungdom åkt skidor på sommaren på det här berget men vi tror inte att det går att åka skidor idag. På bilder vi sett har ingen åkt skidor.

Det tar sin tid att åka upp i fyra kabinbanor. Det är till en början skog men naturen blir allt mer karg ju högre upp vi kommer. Det är vackert och fascinerande på sitt sätt och här och där går boskapsdjur och betar. Fascinerande också att det finns små vägar på berget och att bilar för byggtransporter tar sig väldigt högt upp på berget.

Familjen vid Top of Salzburg 3029 möh
Den snöiga backen från Top of Salzburg


Janne i snön
Janne gör snöänglar

Liftar ser vi lite överallt längs kabinbanans väg. När vi slutligen är uppe på berget går vi en  tunnel genom berget och kommer fram till den sista lilla kabinbana som ska ta oss upp till Top of Salzburg. Här uppe på toppen finns en restaurang, bio (som visar turistfilm om Österrike), en smått otäck utsiktsplats och fotoplatsen med skylten om att vi är 3029 meter över havet.    

Det finns snö häruppe på berget men det är ingen som åker skidor. Det är en kortare backe på kanske hundra meter som är fylld av snö och troligen har den preparerats för att inte försvinna. Varför det inte finns mer snö på glaciären idag vet vi inte. Kanske har det varit en ovanligt varm sommar eller så är det den globala uppvärmningen som är orsaken. 

Vi börjar med att fotografera oss vid skylten "Top of Salzburg 3029 m". Här står turisterna i kö för att fotografera och fotograferas. Alldeles bredvid skylten finns en utsiktsplats, en liten trekantig avsats där man ser rakt ner under sig när man går ut på avsatsen. Har man lätt höjdskräck så är det nog lite otäckt att gå ut på avsatsen. Vi har inga bilder på avsatsen men Google

Susanne kastar snöboll - det är kallt
Den snöiga backen

I vår familjen är ingen rädd för höjder så vi går ut på avsatsen och tar lite foton även där. Utsikten över alla bergen är magnifik och man ser den snöiga delen av berget strax under. 

Vi går så klart även till den snöiga delen av berget. Som svensk och van vid snö och kyla är det kanske inte så märkvärdigt. Det är kanske mest bara kul att lufsa omkring i shorts och t-shirt trots att det är snö på backen. Man kan ana av de turister vi ser att det troligen finns de som aldrig har sett snö. Snö är trots allt rätt exotiskt. Många har små stjärtlappar som de glider på nedför den lilla backen och de skrattar och är glada.

Susanne på den otäcka avsatsen
Susanne utanför lunchrestaurangen


När vi lekt färdigt i snö, kastat snöbollar och gjort snöänglar, går vi till restaurangen. Restaurangen känns inte lyxig på något sätt utan mer som en enkel lunchrestaurang med massor av folk. Vi beställer varsin dricka och åker sen nedåt och stannar halvvägs ner och äter lunch med en enormt vacker utsikt. 

När vi kommer ner till dalen tar vi bussen tillbaka till Zell am See. Nu vet vi att det är samma buss som vi borde ha tagit i morse (istället för taxi). Senare på kvällen går vi ut på en av Zell am Sees bättre restauranger och beställer Wienerschnitsel, som väl är ett måste i Österrike. 

Vi har haft ännu en trevlig dag i Zell am See. Vi har inga planer för morgondagen men det ska visa sig att även den dagen blir väldigt trevlig...