Snabbvisit i Nyköping på Nyköpingshus

Janne och Gert Fredriksson
Vi har lämnat Oscar och hans kompis på Stadium Sports Camp i Norrköping. Janne och jag lämnar Norrköping och åker hemåt igen, mot Stockholm. Vi behöver äta lunch så vi bestämmer oss för att göra en liten avstickare till Nyköping.

Vi vet ingenting om Nyköping men kan väl ana det i alla fall finns någon restaurang där. Med hjälp av GPS:en tar vi oss in i centrala Nyköping och parkerar bilen vid Nyköpings hamn. 

Vi börjar med att gå lite längs vattnet och här finns flera restauranger som skulle kunna vara lämpliga för en lunch, men vi vill se omkring lite i staden först.

När man åker in i Nyköping förstår man av alla skyltar att här är det Nyköpingshus som är den stora sevärdheten. Nyköpingshus ligger inte långt från hamnen så vi bestämmer oss för att gå dit för att ta reda på lite närmare vad det är för något.

På väg mot Nyköpingshus passerar vi en staty av Gert Fredriksson, en välkänd kanotist som tydligen var från Nyköping. Statyn blir förevigad på foton och sen går vi vidare.

Nyköpingshus är vad vi förstått mest känt för Nyköpings Gästabud - något som tydligen inträffade 1317. Vi går in i byggnaden och tittar en stund eftersom det är öppet och det är gratis. Besöket ger inga bestående minnen men är man intresserad av historia så kan det säkert vara jätteintressant. I vilket fall som helst är byggnaden flera hundra år gammal och flera kungligheter har varit här av olika anledningar.

Nyköpingshus
Nyköpingshus

Janne på Nyköpingshus
Janne - lunch vid Nyköpings hamn

Efter snabbvisiten på Nyköpingshus går vi tillbaka till hamnen. Nu sätter vi oss på en av restaurangerna vid vattnet och äter lunch. Efter lunch fortsätter vi med bilen mot Stockholm.

Det var en trevlig lite utflykt och nu vet vi lite mer om Nyköping.