Alla dessa polkagrisar i Gränna var riktigt kul

Polkagrisar hos
Franssons tillverkning
Vi gör varje år en vad vi kallar Sverigeresa. I år går Sverigeresan till Mellbystrand. Syftet med att välja Mellbystrand är för att här finns Sveriges längsta sandstrand som är 12 km lång och från Mellbystrand är det nära till både Båstad och Tylösand.

Vi kommer iväg med bilen strax efter 9 på morgonen. Det kommer att ta oss runt 6 timmar att köra till Mellbystrand och med lunchstopp så räknar vi med att vara framme framåt kvällen.

Själva bilfärden är inte mycket att skriva om men ungefär halvvägs så närmar vi oss staden Gränna. Både Janne och jag vet att vi troligen varit i Gränna som barn men ingen av oss har något större minnes från staden. Vi har därför bestämt oss för att stanna i Gränna och äta lunch.

Eftersom Gränna även är känt för sin polkagristillverkning så blir det en kul utflykt i själva resan till Mellbystrand. En utflykt som även är lite kul för Oscar, att få se staden där polkagrisar tillverkas.

Redan vid infarten till Gränna finns Franssons polkagristillverkning. Vi börjar med att stanna där. Oräkneligt med polkagrisar finns det och polkagristillverkningen pågår. Vi står så klart och tittar en stund hur de går tillväga med den vita degen och hur ränderna kommer till.

I butiken finns polkagrisar i massor av olika färger, inte bara röda och vita. Innan vi lämnar butiken har vi köpt en sockerfri polkagrisstång, en polkagrisstång som smakar whisky och en polkagrisstång som smakar lakrits och två påsar med små polkagrisar. En kul grej bara, ingen i familjen är särskilt intresserad av godis annars.

Amelias Restaurang
Polkagrisaffär med tillverkning

Polkagrisar till försäljning
Ett troll i Grännas centrum

Vi åker vidare in mot staden och parkerar bilen mitt i stan. Det finns några restauranger att välja men vi väljer Amalias Restaurang mest för att de har en stor veranda utomhus där vi kan sitta med utsikt över Grännas hustak. Maten är ordinär husmanskost och det är ok.

Efter lunchen tittar vi vidare i stadens olika polkagrisaffärer och på ännu ett ställe Polkagrispojkarna tittar vi på hur de bakar ut den vita och den röda degen. Intressant och lite roligt! Att stanna i Gränna om ni har vägarna förbi kan vi rekommendera. Tror att de flesta kan ha lite glädje av det. Visingsö såg vi bara på håll men tyckte inte vi hade tid att ta oss dit.

Efter cirka 90 minuter i Gränna fortsätter vi söderut mot Mellbystrand