Manhattan runt med Big Buses

Besök i Yankkees fanbutik
Vi befinner oss i ett kallt New York och vi har promenerat mycket de två senaste dagarna. Idag vill vi ha en lite lugnare dag så vi bestämmer oss för att ta Big Bus som går norrut på Manhattan. Vi har redan hunnit med mycket av New York men norr om Central Park har vi inte varit.

Big Bus är en av Hop on-Hop off bussarna. Vi hade läst att Big Bus var den bästa Hop-on Hop-Off bussen, eftersom de har turer både norr och söderut och biljetten gäller på alla deras bussar.

Vi börjar dagen med att leta reda på Big Bus som går norrut (uptown). Vi har inga andra ambitioner än att stanna till i Harlem och äta lunch. Det finns annars massor av intressanta museum längs vägen men vi väljer bort alla museum trots att Naturhistoriska faktiskt finns med på vår på vår "to-do lista".

Vi ska hoppa på bussen alldeles utanför New York Yankees fanbutik. Oscar och Janne hinner med ett snabbt besök i butiken medan jag, Susanne, vaktar bussen. Bussarna kommer tät så snart sitter vi på bussen. Vi åker förbi en del nya platser och några platser vi redan sett men det är skönt att bara sitta på en buss och åka med. Framme vid Harlem hoppar vi av bussen.

Vi hade läst att man kan känna sig trygg i Harlem, men att det finns kvarter man bör undvika som turist. Bussen stannar på en stor gata alldeles utanför Apollo Theater. Vi har redan från bussfönstret sett ut restaurangen där vi ska äta. Det visar sig vara en riktigt snabbmatrestaurang men vi väljer ändå att äta där. Det är en kedja vi inte känner till sedan tidigare, Lousiana Kitchen. 

Vårt lunchställe i Halem
Vår lunch på Lousiana Kitchen

Det känns lite förvirrande att komma in på en snabbrestaurang och beställa något när man inte vet vad som finns. Bakom disken ligger stora friterade kycklingbitar så vi pekar och berättar vad vi vill ha, ingen tvekan om att vi var turister. Tjejen bakom kassan är förstående och undrar slutligen om vi vill ha ostkaka också. Ostkaka och USA hör ju liksom ihop på något sätt så eftersom vi ännu inte ätit någon ostkaka så tackade vi Ja till ostkaka, alla tre. Vi får vår beställda mat och sätter oss vid ett av borden.

Vi öppnar kartongerna med vad vi har beställt och inser, att nu är vi i USA. Det obeskrivligt hur onyttigt det känns det vi äter. Det är mer fritering än kyckling, pommes frites till det och någon söt "bulle" som troligen har ett namn, men så gott det är. Vi glufsar gott allihop men orkar nog inte riktigt allt. Sen kommer vi till ostkakan. Mer konstgjord ostkaka har aldrig beskådats och garanterat innehåller den några mindre nyttiga färgämnen eftersom kakan är dekorerad med illgröna prickar, men så god den är. Äckligt god till och med. Hela lunchen känns hemsk rent näringsmässigt men det är väldigt gott allting, friteringen, den söta bullen och ostkakan.

Janne och Oscar i Halem
Flatiron Building från Big Bus Downtown

Mätta går vi ut från restaurangen och tar en promenad fram och tillbaka på den stora gatan där vi blivit avsläppta. Vi tittar in i någon butik som säljer sportkläder och skor i övrigt håller vi oss ute på gatan. Några olika killar står längs gatan och vill sälja sin musik på CD till de få turister som finns här. Vi äger inte ens en CD spelare länge men det slutar ändå med att vi ger dem några kronor och tar emot deras skivor.

Det är som sagt kallt i New York så vi sitter snart på bussen igen. När vi kommer tillbaka till Times Square byter vi bara buss och åker vidare, Big Bus Downtown den här gången. Vi är fortfarande frusna och trötta i benen från tidigare dagars promenader. Det börjar bli sen eftermiddag men vi kommer att hinna till Times Square igen innan bussen slutar gå. Det blir bra. Big Bus Downtown åker iväg och vi är med på bussen.

Någon byggnad längs Big Bus Downtown
One World på kvällen


Vi åker förbi bland annat Flatiron Buildning och när vi närmar oss Little Italy har vi någon idé om att stanna där men vi åker bara vidare. Vi passerar China Town, Wall Street, One World, High Line och en massa annat vi känner till innan vi slutligen hoppar av vid Times Square igen, ett som vanligt upplyst Times Square trots att nattens mörker nu tagit över i New York.

För att gå en annan väg hem än vi brukar så svänger vi in på sjätte avenyn. Vi bor på sjätte avenyn, men så här långt norrut på just den avenyn har vi inte varit. Här går vi förbi Radio City Hall och på andra sidan gatan från Radio City Hall finns fina juldekorationer.

Radio City Hall
Juldekorationer på sjätte avenyn


På kvällen äter vi på Stella Trattoria, en pizzeria i varuhuset Macy´s alldeles i närheten av vårt hotell.

Det har varit en lugn och avkopplande dag där vi gjort det mesta för att trotsa kylan och trötta fötter men ändå har vi lyckats se stora delar av Manhattan via ett bussfönster. Big Bus bussarna var just idag en toppenaktivitet, att bara åka med och titta på allt. När vi somnar den kvällen har vi inga inga planer för nästa dag men något äventyr blir det nog även i morgon.