Fifth Avenue - Bryant Park till Central Park

Janne vid granen i Bryant Park
Vi kom till New York igår mot kvällningen. Vi har hittills hunnit upptäcka Times Sqaure, som visade sig ligga bara några minuters promenad från vårt hotell. Idag ska vi går femte avenyn norrut sen får vi väl se vad som händer. Eftersom vi känner till hur himla effektiva vi kan vara så har vi kanske gjort hela Manhattan innan dagen är slut.

Vi börjar med att stanna till en stund i Bryant Park för att se på skridskobanan som vi vet finns där. Skridskobana med uthyrning finns det och det finns lite kvar av den julskyltning som vi vet pågått här under julen. Här finns också en stor julgran pyntad med julkulor som är stora som ett människohuvud. Ja, vi är väl i USA nu och allt ska väl vara stort.

Vi går igenom Bryant Park och sen ut på femte avenyn och börjar gå norrut. Första stoppet blir Rockefeller Center. Det är ingen tvekan om att man lägger märke till huset för högt är det, väldigt högt. Här kan man åka upp till Top och the Rocks och se på utsikten, men vi har inga planer på att göra det. Vi ska upp i One World Trade, kanske i morgon. Vi kollar ändå till möjligheten att åka upp i Top of the Rocks nu men det är lång kö väntetid på cirka en timme. Vi fortsätter enligt plan och struntar i Top of the Rocks.


Rockefeller Center
Granen och skridskobana
utanför Rockefeller Center

Vi bryr oss inte mer om vad som finns i byggnaden. Utanför Rockefeller Center finns annat som är intressant. Här står julgranen som sägs vara världens största och här utanför finns också en skridskobana. 

Vi besöker en Legobutik med miljoner olika sorters Lego i alla möjliga färger. Förmodligen ett eldorado för ett Legofan. Oscar och Janne besöker Bosebutiken innan vi går vidare. 

Rakt över gatan ligger St Patrick´s Cathedral. Vi går in där mest för att kyrkan ligger där den ligger och Susanne har läst att den ska vara fin. Det är en fin kyrka. Den är gotisk, ljus, stor och pampig. Det är de höga pelarna och de fina fönstermålningar man ska lägga märke till.


Interiör St Patrick´s Cathedral
Besök i Microsoftbutiken

Vi går vidare på femte avenyn, norrut. Nästa stopp blir Microsoftbutiken. Oscar vill gå in här så det gör vi. Inget särskilt händer i butiken och vi köper inget utan går ut och fortsätter femte avenyn norrut. Vi passerar Trump Tower. Donald Trump har vid vårt besökt blivit vald till president men ännu inte tillträtt. Byggnaden är avspärrad framför entrén och man får gå på trottoaren på andra sidan gatan. Jodå, här står turisterna på rad och fotograferar. Vi också!

Nästa affär som vi går in i är Applebutiken. Entrén är en stor glasmonter och innanför finns butik i två våningar. Oscar och Janne får en demonstration av en Mini Steady Cam till Iphone och de verkar imponerade. Vi köper inget här heller utan går vidare norrut på femte Avenyn. Det är inte många steg kvar nu innan vi kommer till Central Park.

Trumpens Hus
han blir president om några veckor
Ingången till Applebutiken





Planen för vad vi ska göra idag har redan ändrats. Tanken var att vi skulle ta oss tillbaka mot hotellet längs sjätte eller sjunde avenyn innan jetlagen slår till, men nu är vi framme vi Central Park.

Det ingår inte i planen att göra Central Park idag men eftersom vi ändå är här så är det lika bra att fortsätta in i parken. Vi kallar det Kollbergseffektivitet, ett fenomen vi känner igen. Vi avverkar så gott som alltid platser vi besöker mycket fortare än vi planerar. Vi går över gatan och fortsätter in i Central Park...