Air & Space Center i New York var spännande

Ubåten där vi gick ombord
Även idag vaknar vi upp i ett snöigt och kallt New York. Efter frukost kliver vi in i en taxibil och ber den köra oss till Intrepid Air & Space Museum. Det är inte särskilt långt från vår hotell, som ligger nära Times Square, till museet men kylan gör att vi väljer att åka taxi. Det är närmare 10 minusgrader och det blåser.


På Intrepid finns ett hangarfartyg, en ubåt, en concorde och en riktig rymdfärja. Dessa fyra är skäl nog att besöka museet enligt familjen. Det finns dessutom massor av mindre flygplan dels inne i hangarfartyget och ute på hangarfartygets däck.

Vi hade läst att det kan vara kö till museet men vi är här mitt i vintern och förmodligen är det anledningen till att det inte var det minsta kö när vi kommer till entrén. Vi betalar och går och går in.

Vi börjar med att gå ombord på u-båten. Man går längs en bestämd väg genom båten och man ser sovplatser, köket, sällskapsrum, motorn, missiler, kommandobryggan, kommunikationscentral mm. Intressant var att båten verkade vara uppbyggd i olika slussar ifall vattnet tar sig in.

Det var mycket trånga utrymmen ombord och definitivt ingen plats att vistas på om man lider av cellskräck. Att var turist och kunna kliva av båten är ok men att stänga luckan och gå ner i havets djup hade inte känts så roligt. Jag, Susanne hade fått panik. Det var i alla fall väldigt intressant att se och så klart tyckte Janne och Oscar det var intressant.

Susanne ombord på u-båten
Ett av alla utrymmen i u-båten


Vi tittar sen på de mindre flygplanen som står på hangfartygets däck. Det är uppskattningsvis runt 50 olika flygplan, både krigsflygplan och passagerarplan. Längs bort på hangardäcket står Concorden. Den är rätt häftig och det var kul att se den på nära håll. (Susanne och Janne och sett den flyga på Barbados för många år sedan).

För att få se rymdfärjan Enterprise måste man betala extra och vi har betalat redan i huvudentrén.


Janne och Oscar på hangarfartygets däck
En Concord finns på hangarfartygets däck




I lokalerna där rymdfärjan finns möts man av en röst från Houston som talar om att det är "time for takeoff" och nedräkning börjar. Snart är vi inne i lokalen där rymdfärjan finns - Space Shuttle Pavilion. Den första kommentaren vi har om rymdfärjan är bara - vad stor den är. Det är ett under att man ens fått den att flyga. Det är ett gigantiskt monster som står uppställd i lokalen tillsammans med en utställning som berättar om färjan och rymdresor som gjorts genom åren.

Vi avslutar sightseeingen på museet med att gå inomhus på hangarfartyget. Här finns också olika flygplan och en utställning. Utställningen intresserar oss inte så mycket men vi tittar ändå lite slött. Totalt tillbringar vi några timmar på museet och har man lilla minsta intresse av för rymden och flyg så är det ett jättefint och intressant museum som vi absolut rekommenderar.

På väg till rymdfärjan Enterprise
Rymdfärjan Enterprise




När vi ska tillbaka till våra kvarter så väljer vi att gå, trots kylan. Vi stannar ganska snart på en irländsk pub, Landmark Tavern, och äter lunch. Sen promenerar genom kvarter som vi tycker är jättefina. När vi ser på en karta måste området ha varit Hell´s Kitchen. Det såg mysigt och trevligt ut och så låg det små restauranger lite här och där. Nu hade vi precis ätit men det kan vara ett området att komma ihåg till nästa New York resa.

Vi kommer fram till Times Square, och är i stort sätt hemma igen. Här finns Hard Rock Café och vi går in där en stund bara för ha varit där och så klart också för att åter igen komma bort från kylan. Janne beställer sin obligatoriska Jack Daniel´s (beställer han alltid på Hard Rock Café) och en öl. Öl till Susanne och varm choklad till Oscar. Så klart har de Wifi så här blir vi sittande en stund.

Troligen området Hell´s Kitchen
Familjen på Hard Rock Café 

Vi går hem till hotellet och vilar en stund innan vi går ut igen och äter middag. Vi hamnar på någon typ sportrestaurang som serverar hamburgare. Det verkade vara en bra restaurang som infört lite moderniteter vid beställningen men ärligt talat tror jag familjen har börjat tröttna på hamburgare. Tror ingen hade någon större matlust just här och då men vi behövde äta. Efter middagen går vi via Times Square tillbaka till hotellrummet.

Vi har åter igen haft en toppendag i New York. Det har varit kallt som attans och när vi stod på hangarfartygets däck och skulle ta foton så höll fingrarna på att förfrysa, men ändå det är väl ändå rätt coolt att uppleva New York i vinter och kyla. I morgon ska vi resa hem igen men innan dess ska vi troligen passera Times Square någon gång igen...