Dagsutflykt till Phi Phi Island och Bamboo Island

Janne och Oscar snorklar
Trots semester så ringde väckarklockan 07:00 idag. Vi ska på utflykt till Phi Phi Island och Bamboo Island. Det är en utflykt vi har gjort några gånger tidigare, men vi bestämde ändå att göra utflykten bara för att göra någonting annat än bara vara hemma på stranden.

Utflyktsbåten plockade upp oss på stranden. Vid 08:30 står utflyktsbåtarna på rad på stranden Klong Dao och väntar in alla turister som ska med på utflykterna under dagen. Vet du bara vart du ska och vilken firma du bokat utflykten med så sköter resten sig själv. Utflyktskillarna har koll på dig. De vet var du bor om du inte dyker upp.

Vi sätter oss som längst fram i båten för att få vara utomhus. Solglasögonen är på och i väskan ligger solkrämen ifall det blir mycket sol för någon av oss under dagen. Det kan lätt bli för mycket sol en dag som den här eftersom vi väljer att sitta utomhus i båten. Utflyktsbåtarna är större motorbåtar med plats för sådär 20-25 turister och det brukar vara tre eller fyra besättningsmän, unga thailändska killar.

Massor av turister vid Maya Bay
Vårt första stopp blir att åka in i en otroligt vacker vik på den lilla och obebodda ön Phi Phi Ley. Bortsett från alla utflyktsbåtar så är det otroligt vackert, vilka färger det är, otroligt blått och otroligt grönt och de enormt höga och branta klipporna. Här stannar vi inte utan tittar bara på det vackra, åker sen vidare till någon slags grotta som vi beskådar från havet. I grottan finns bland annat svalbon. Vi känner igen oss. Här har vi varit förut.

Nästa stopp blir Maya Bay, den  vackra stranden där filmen The Beach spelades in. I filmen The Beach med Leonardo di Caprio i huvudrollen är ön helt öde. Ön har kanske varit öde någon gång och var då förmodligen en väldigt fin plats. Idag är den verkligen inte öde och jag har aldrig sett så mycket turister på stranden som idag. Platsen är ändå rätt vacker om man ser bortom alla turister. Är man i närheten av Phi Phi Island så bör man väl ändå göra en utflykt hit.

Vi går in en bit på ön, i en upptrampad sandgång och kommer strax ut på andra sidan av ön. Här har vi aldrig varit tidigare, vilket är mycket förvånande. Jag kan inte tänka mig något annat än att jag (Susanne) varit rädd för djungeln och att Oscar varit för liten så vi aldrig har gett oss ut på denna väldigt lilla upptäcktsfärd.

Janne och Oscar badar vid Maya Bay
På andra sidan finns en liten strand där ingen badade och en brygga så man kan komma längre ut i havet, längs klipporna. Det är här en av dagens stora höjdpunkter inträffar. Under bryggan, på klipporna, halvt i havet, ligger en svart och grå randig havsorm. Aldrig har vi sett en havsorm på så nära håll, inte heller hade de andra turisterna gjort det. Vi var långt ifrån ensamma som fotograferade ormen, som förmodligen bara ville helst ville ligga där fridfullt på sin klippa.

Janne har sett havsorm när han har dykt men aldrig på så nära håll. Det är verkligen inte vanligt att vi ser ormar i Thailand men nu har vi sett två ormar på två dagar, en vid hotellet igår och en i havet idag. Vi går tillbaka till Maya Bay och badar lite innan båten ska fortsätta sin dagstur.

Havsorm på klipporna på Phi Phi Ley
Nästa stopp för båten är Bamboo Island, en ö, en nationalpark och en enormt stor sandstrand. Här stannar vi medan båtens besättning fixar lunch till oss. Lunchen består som det brukar, och därför inte oväntat, av ris, grillad kyckling, kyckling massaman utan nötter, ananas och vattenmelon. Det är varm och helt fantastiskt god mat vi blir serverade trots att det är provisoriskt allting.

På Bamboo Island stannar vi kanske en timme bara för att bada innan vi båten åker vidare till Phi Phi Don. Innan vi går iland på Phi Phi Don stannar båten en stund strax utanför Long Beach på Phi Phi Don. Vi stannar för att snorkla. Oscar har snorklat mycket och gjort prova-på-dyk så i havet har han varit många gånger förr, men aldrig sett haj. Här strax utanför Phi Phi Don ser han sitt livs första haj.

Bamboo Island, här åt vi lunch
Sen går vi i land vid Ton Sala, den centrala byn på Phi Phi Don. Här har vi varit många gånger tidigare och bott här med Oscar när han var liten. Vi visar honom hotellen där vi bott och poolen där vi alltid badade. Vi går längs stranden Lo Dalam, som en gång var jättefin och alldeles underbar. Idag är det fullt av turister och restauranger som inte alls är mysiga. Vi går tillbaka till gågatorna med restauranger och affärer, inte heller här är det mysigt längre. Det är alldeles för mycket turister och ön är förstörd.

Phi Phi Don blir sista stoppet för dagens utflykt. När alla turister är tillbaka på båten så styr den tillbaka mot Koh Lanta. Runt 15:30 tiden kommer de in till stranden Klong Dao igen, alla båtar som varit på utflykt under dagen.