Mariestad - en fin liten stad

Gamla stan första kvällen
När Oscars skola slutar på fredagseftermiddagen tar vi bilen och åker till Mariestad. Det är i slutet av augusti. Vi ska vara i Mariestad över helgen. Janne är född och uppvuxen i Mariestad så där har vi varit många gånger men den här gången ska vi göra en liten familjeresa och försöka uppleva Mariestad som turister. Jannes mamma och pappa bor båda i Mariestad. Jannes pappa fyller 75 år så det är anledningen till att vi åker just den här helgen.

Vi har bokat rum på Hotell Aqua, ett litet och trevligt hotell mitt i stan. Anledningen till att vi gör ett inlägg om en för oss ganska vanlig resa är att Mariestad är en liten fin stad, särskilt på sommaren.

När vi kommer fram till Mariestad checkar vi in på hotellet, gör några små ärenden och åker därefter till Jannes mamma. Vår lilla kanin Slashie är med oss på resan men hon får inte bo på hotellet så vi lämnar henne hos Janne mamma över helgen.

På kvällen äter vi middag på en restaurang i Gamla stan och promenerar sen längs hamnen. Det är lite småkyligt men ändå en jättefin augustikväll. Vi hamnar sen på en vad som mest verkar vara en bar vid hamnen. Det finns fortfarande bord utomhus och det var där vi ville sitta. Det är kallt men trevligt. Oscar får Irish Coffeé utan whiskey och han tyckte det var gott. Janne och jag (Susanne) dricker Mariestad. Om det är någonstans i världen man ska dricka Mariestad så är det väl här.

En kall men fin kväll längs hamnen
Första kvällen vid hamnen

I Gamla stan finns kyrkan och många små fina gamla hus och kullerstensgator. Längs hamnen finns flera restauranger och någon glasskiosk. Sill och Dynamit anses väl vara den bästa restaurangen.

Lördagen börjar med frukost på hotellet. Det är ett litet frukostbord men dukats så bra att ingenting saknas ändå. Allt vi behöver finns där. Sen tar vi en promenad genom Gamla stan igen (staden är liten så vi hamnar där) ut på bron som leder till Ekuddens campingplats.  Broräcket är fullt av hänglås vilket fascinerar oss. Vi har sett det på två ställen till alldeles nyligen (Makarska i Kroatien och Vilnius i Litauen).

Gamla stan i Mariestad
Gamla stan i Mariestad

Mariestad, hamnen och kyrkan
Broräcket på bron till Ekuddens camping

Det blir lunch vid vad man kan kalla ett litet "foodstall" i hamnen. Det är många små stånd som säljer olika slags mat och i mitten av allt finns borden där vi sätter oss och äter. Vill minnas det blir typ räkmackor till hela familjen.

Efter lunchen blir det besök hos Jannes mamma igen, vi behöver ge mat till vår lilla kanin. Efter besöket hos mamma väntar vi in kvällens fest. Vi fördriver tiden med att spela minigolf på en av stadens minigolfbanor och åker sen tillbaka till hamnen och köper varsin glass. Vi sitter på bänkarna och bara tittar för att fördriva tiden. På väg tillbaka mot hotellet går vi genom stan och besöker bland annat butiken där Janne arbetat i sin ungdom, Exotic Zoo.

Glasspaus vid hamnen
Här jobbade Janne i sin ungdom

Tillbaka på hotellet hinner Janne och jag (Susanne) sitta en stund i solen utanför hotellet. Vi dricker så klart Mariestad, inte den vanliga Mariestad den här gången. På kvällen firar vi Jannes pappa.

Nästa morgon checkar vi ut från hotellet, tar en fika hos Jannes mamma och hämtar vår kanin. Helgen i Mariestad är över och vi ska köra hem igen.

Det har varit en trevlig helg i Mariestad. En liten vacker stad vid Vänern, som absolut har lite att erbjuda om ni har vägarna förbi.