En alldeles vanlig och rätt trevlig dag i Makarska

Utsikt över Sveti Jure från halvön Sveti Petar
Nu har vi varit så pass länge i Makarska, på det kroatiska fastlandet att det finns något som kan kallas en vanlig dag. Efter frukosten som vi äter hemma i lägenheten går vi ut på stranden. Vi har tjugo meter till stranden men nu vet vi att just där är det så mycket folk att det helt enkelt inte finns någon plats om man kommer ut strax före elva, som vi gör. De som ligger på stranden precis där vi bor ligger i skuggan och deras handdukar ligger bara någon centimeter från varandra. Helt fruktansvärt är det enligt oss.

Vi har lärt oss att vi kan gå några hundra meter bort istället så är det lite lugnare. Nej, absolut inte lugnt men hanterbart. Man kan lägga ut tre handdukar på rad utan att någon annan lägger sig två centimeter ifrån.

När vi har gått några hundra meter bort har vi halvön Sveti Petar alldeles bredvid oss. Halvön har blivit en lite oas. Man kan promenera runt halvön i badkläder och det blir en lugn, fin och fridfull promenad. Efter att ha badat och ätit lunch tar vi en promenad runt Sveti Petar. Idag går hela familjen tillsammans.

Vi går det asfalterade promenadstråket längs klipporna tills halvön tar slut. Här finns några bänkar man kan sitta på och bara njuta av utsikten, för det är vackert. Här svänger vägen och några låga trappsteg tar vid innan du kommer till nya klippor med solbadande turister. Efter trappstegen tar en grusväg vid och promenaden fortsätter längs halvöns andra sida. Grusvägen tar slut och vi går upp för en liten trappa. Här uppe finns en gammal ruin och en liten kyrka. Går man vidare längs grusvägar från kyrkan kan man om man väljer rätt väg komma fram till statyn av Sveti Petar.

Statyn Sveti Petar
tittar ut över Makarska
Piren och lite av
hamnen från Sveti Petar

Makarska från Sveti Petar
Berget Sveti Jure
från halvön Sveti Petar

Vi väljer den grusväg som vi vet leder till statyn Sveti Petar. Janne har varit här och gått någon dag tidigare, så det är han som vet. Sveti Petar (Sankt Peter) står som staty och tittar ut över Makarska stad och hamnen. Härifrån är Makarska en jättefin stad. Berget Sveti Jure (Sankt George), hamnen och den gamla staden. Allt är jättefint.

En liten bit ifrån statyn Sveti Petar finns det staket fyllda av hänglås. Halvön kallas även Kärlekens Halvö och hänglåsen är någon slags symbol för kärleken. Evig kärlek?

Att gå runt halvön är en trevlig promenad och hur länge promenaden varar beror helt på vad man gör av promenaden. Sträckan man går är inte lång alls, kanske en kilometer.

Hängslås på Kärlekens halvö
Den lugnare delen av
stranden klockan 17;50

Efter promenaden är vi tillbaka på stranden som vi lämnar när klockan närmare sig 18.00 på kvällen. Det är fortfarande fullt av människor på stranden trots att vi är på den delen av stranden där det är färre människor.

Innan vi går tillbaka till lägenheten stannar vi till på en bar alldeles bakom stranden. Det intressanta med baren är att det sprutar ut vatten på gästerna i ett försök att få svalka. Det ända som intresserar oss är att vi vill veta om det svalkar. Vi stannar till för en drink och vet sedan att det där vattnet gör inte särskilt mycket nytta. Det mesta ångas bort i värmen innan det når gästerna.

Hemma i lägenheten igen sitter vi vuxna en stund på balkongen. Susanne njuter av utsikten över berget Sveti Jure och Janne roar sig med att titta på hundarna som leker i parken och det allmänna parkeringskaos som råder på parkeringen nedanför. Det är hela tiden en fight om parkeringsplatserna och det är trångt. Många har problem att parkera på grund av att det är trångt och bilarna står i vägen för varandra i fighten om platserna.

Berget Sveti Jure
från vår balkong
Parken och parkeringen
från vår balkong

På kvällen äter vi på en av restaurangerna längs strandpromenaden. Tyvärr minns vi inte vad restaurangen heter men bord, stolar och staketet runt restaurangen gick i vitt. Vi får vänta länge på maten och de ber om ursäkt för det men när den väl kommer blir den bästa middagen vi äter på hela semestern. 

Efter middagen går vi hem till lägenheten igen. En alldeles vanlig och rätt trevlig dag här i Makarska är slut. I morgon är vår sista dag här innan vi åker vidare.

Här fortsätter resan