Vi besöker Falun och hopptornet

Janne och Oscar
i bergbanan
Vi är ute på en roadtrip i Dalarna. Vår första natt ska vi sova i på First Grand hotell i Falun. När vi hittat in i staden tar vi oss genast till hotellet och checkar in. Vi får ett bra rum för tre personen och vi ska bo här en natt. Vi har vår kanin Slashie med oss och även hon får bo på hotellet. 

När vi installerat oss lämnar vi Slashie på hotellrummet och åker till Lugnet i Falun. Lugnet är ett stort friluftsområdet med campingplats, en stor sportanläggning, utomhuspooler och så klart de välkända backarna för backhoppning. Vi har tagit oss hit för hoppbackarnas skull. Här finns utsiktstorn och museum idag.

Vi köper biljetter till bergbanan och till hissen upp i högsta backhopparbacken. Biljetterna köper vi i receptionen en liten bit ifrån bergbanan och sen får vi gå genom hela sportanläggningen för att komma fram till bergbanan. Bergbanan är nybyggd och känns modern. Den är helt obemannad. Man får själv trycka på den knapp dit man vill men det är inte svårare än att åka hiss.

Uppe på berget tar vi hissen upp till den högsta backhopparbacken. Högst här uppe finns utsiktstornet. Man får en vidsträckt vy över Falun och det är riktigt trevligt att vara här uppe även om det är väldigt blåsigt. Vi tar några foton på oss själva och på utsikten. Susanne tycker det är lite läskigt med höjden så hon är den som först vänder och går nedåt igen.


Hopptornen i Falun
Jannes Selfie från utsiktstornet

På våningarna under utsiktstornet finns museet. Det är tre våningar med olika teman. Det låter stort att det är tre våningar men varje våning är väldigt liten. Vi är trots allt högst upp i en 90-metersbacke. Här på museet finns bland annat information om Jan Boklöv och hans speciella hoppstil. Här finns handavtryck och autografer på ett antal kändisar från skidvärlden. Här finns information om VM tävlingarna som hölls i Falun och lite annat smått och gott.

Innan vi tar oss ner med bergbanan igen stannar vi på berget och tar en fika, bara för att vi kan och det är trevligt att sitta här uppe och titta på utsikten. Vi hade tänkt att fortsätta till Carl Larsson gården efteråt men vi väljer bort det. för klockan är för mycket. Vi hinner knappt dit innan de stänger. Vi får se i morgon om vi hinner då. Det ska tydligen var sevärt.

När bergbanan kommer upp på berget igen åker vi ner och tar oss tillbaka mot centrala Falun.

Susanne i utsiktstornet
Oscar hoppar backhoppning


Jan Boklöv
Fint i Falun

I centrala Falun sätter vi oss på en bar i solen med en öl och bara kopplar av en stund. Oscar har sin longboard med sig så han åker omkring på den mellan Coca Cola klunkarna. När vi inte längre har sol på oss går vi runt i stadens centrum på en liten promenad. 

När vi blir hungriga går vi till den restaurang, Pitchers, som vi valt ut för kvällens middag. Pitchers är en sportbar som serverar god mat, enligt Tripadvisors betygsättare. Vi sitter till en början utomhus men det blir snart kallt och vi flyttar in istället. Inne pågår en match i EM-fotbollen på alla TV skärmar längs väggarna. Italien mot Spanien.

Oscar och Janne i Falun

Susanne på promenad i Falun

Vi äter olika typer av hamburgare och ser på matchen. I halvlek går vi därifrån. Oscar vill gå tillbaka till rummet så vi går dit. När vi vet att han är trygg på rummet går vi vuxna ut igen. Vi går till nästa sportbar, O´Learys som ligger i samma hus som hotellet. Oscar vet att vi är där.

Strax därefter är vi alla tillbaka på rummet och matchen mellan Italien och Spanien tar slut. Italien vinner! Det är dags att gå och lägga sig. Det har varit en jättetrevlig start på årets Sverigeresa. I morgon ska vi besöka Falu Koppargruva...