Nusnäs och tillverkningen av dalahästar

Oscar och Susanne
Idag vaknar vi upp i den lilla campingstugan vi hyrt på Siljansbadets camping i Rättvik. Idag ska vi åka till Mora. Det är nästan fyra mil mellan Rättvik och Mora så det blir en bra dagsutflykt.  På väg till Mora kommer vi att passera Nusnäs, platsen där alla dalahästar tillverkas. Där ska vi så klart också stanna.

När vi närmar oss Nusnäs tror vi att det är en liten by som vi kommer att åka igen på väg till Mora. Det visar sig att vi ska lämna den stora riksvägen för att komma dit. Vägskylten mot Nusnäs säger att det är cirka fyra kilometer dit.

Vår inställning när vi svängde av riksvägen var nog att det kändes löjligt att åka av vägen för att se några dalahästar. Så viktigt var det väl ändå inte. Det var Mora som var vårt mål. Vägen leder rakt ut i skogen på en rätt smal och slingrig väg. Fyra kilometer i bil och inte så långt trots allt så vi är väldigt snart framme. Direkt man åker in i byn Nusnäs står det skyltar mot tillverkningen av dalahästar.

Vilket coolt ställe, mitt ute i ingenstans, i den lilla byn Nusnäs. Vi är verkligen inte ensamma här. Här finns hur mycket turister som helst, även utländska turister. Det finns parkeringsplatser för bussar så förmodligen kommer det stora busslast hit ibland. Just idag var det ingen buss här men turister var det inte ont om. Vi blev verkligen förvånade och fascinerade av denna plats.


Någon sågar ut hästen
Utsågade hästar

Täljda dalahästar
Här målas dalahästarna

Det finns två företag som tillverkar dalahästarna och de ligger mitt emot varandra, på varsin sida vägen. Vi parkerar bilen och går runt hos dem båda och tittar. Det är verkligen jätteintressant och jätteroligt. Man får se hela tillverkningsprocessens olika steg.

Någon sågar ut  hästen från en träplankan. Några olika snidare täljer sen hästens former.  Alla täljer inte riktigt likadant så man ser skillnad på dem. Sen sitter några och sandpapprar hästen så den blir len och fin. Någon doppar den sen i rödfärg, om den ska vara röd. Det finns hästar som har andra färger. Slutligen sitter några och målar dit den klassiska kurbitsmålningen som gör att det blir just en dalahäst. Så fascinerande.

Souvenirbutiken
Souvenirbutiken

En kurbitsmålad gris
En kurbitsmålad tupp

Som lite kuriosa kan nämnas att om du har en dalahäst hemma så ska det finnas en liten lapp på hästens undersida där man kan läsa vem som täljt just din dalahäst.

En kurbitsmålad bil
Båda företagen som har tillverkning av dalahästarna här i Nusnäs har också varsin jättestor souvenirbutik. Gissa om det fanns dalahästar att köpa. Jo massor av olika dalahästar i alla möjliga storlekar och former. Det var ett stort nöje att bara titta i butikerna. Vi köpte med oss några små dalahästar hem som souvenir. Små för att de är väldigt dyra men när man sett tillverkningen förstår man varför. Allt är ett hantverk och ett fantastiskt sådant.

Vi trodde som sagt att vi skulle åka igenom Nusnäs på väg till Mora. Vi är jätteglada att vi faktiskt svängde av vägen och åkte till Nusnäs ändå. Det var en jättetrevlig upplevelse och det var väldigt väldigt roligt att få se dessa dalahästar tillverkas. Vill nog påstå att vi efter detta besök i Nusnäs så har dalahästar fått en större plats i våra hjärtan. De är helt enkelt värda att tyckas om. Har du inte varit i Nusnäs och har vägarna förbi så stanna till där. Platsen rekommenderas varmt till alla.

När vi är klara med denna turistattraktion sätter vi oss i bilen igen och kör mot Mora.