Kul att besöka Falu Koppargruva

Redo för ett besök i gruvan
När vi vaknar idag befinner vi oss på ett hotellrum i Falun. Vi äter frukost, packar bilen och checkar ut. Den sista att lämna rummet är vår lilla kanin Slashie, även hon är med på den här resan.

Den här resan är en vad vi kallar Roadtrip till Dalarna. Vi har redan sett världens största dalahäst och besökt Lugnet i Falun. Idag är målet att åka vidare mot Rättvik, men först ett besök i Falu Koppargruva.

När vi kommer fram till receptionen vid koppargruvan är klockan 10:50. Nästa guidade visning av gruvan blir klockan 11:00. Kanon, det hade inte kunnat bli bättre. Vi får veta var på området vi ska träffa guiden och efter en snabbtitt i souvenirbutiken står vi på plats.

Den guidade turen börjar med att vi alla får ta på oss skyddskläder som består av en regncape och en hjälm. Vi blir informerade om att det bara är 5 grader i gruvan så har vi en tröja eller liknade är det bra. Nej, vi har inga tröjor eller jackor, men vi kommer att överleva det den timme som visningen tar. Regncape skyddar säkert lite mot kylan.

Innan vi går ner i gruvan får vi lite historia berättat för oss, bland annat om "den stora stöten". Historien är det bättre att ni läser om på Koppargruvans egen hemsida. Det intressanta med historien var väl att den svenska industrialismen startade här och att Falun då var en av Sveriges största städer, kanske näst störst efter Stockholm.

Falu Koppargruva - en gång
Falu Koppargruva - en gång

Carl Philip och Sofia
har varit i Falu Koppargruva
Gustaf Adolf har varit
i Falu Koppargruva 1898

Innan vi går ner får vi även några enkla förhållningsregler som att inte svära och inte spotta i gruvan. Vi får även veta lite om den vita damen som ibland visade sig för gruvarbetarna. Vi går in i gruvan, går nedför trappor och genom gångar upphuggna i berggrunden, nedför ännu fler trappor och ännu fler gångar.

Det är helt mörkt i gångarna, bortsett från små lampor här och där. Det är lite smålerigt på sina ställen och det droppar vatten på oss från berget. Ibland är gångarna så låga att de som är långa måste krypa ihop något och det känns bra att vi har våra hjälmar på huvudet.

Gångar finns det hur många som helst där i underjorden där vi går. Guiden går först och hon har ficklampa. Hon har gått här många gånger säger hon, om vi bara håller oss till henne kommer vi upp igen. Hon hittar! Ibland stannar vi och guiden berättar en hel del intressanta saker.


Oscar och Bocken Kåre
som hittade Fet-Mats
Ingången till Världsarvet
Falu Koppargruva

Så småningom kommer vi ner så långt ner vi ska. Nu är vi 70 meter ner i berget och platsen kallas Kungasalen. Alla Sveriges kungar, sedan gruvans storhetstid (utom en eller kanske var det två) har varit i gruvan. Våra nuvarande kungligheter hade varit där och skrivit sina namn på väggen, Sofia och Carl-Philip var nog de nyaste namnen. 

Sen går vi uppför lite trappor igen och kommer tillbaka där vi varit tidigare. Vi gör en liten avstickare i gruvan till den plats där Fet-Mats hittades. Trots att han legat död i gruvan i många år så var hans kropp så bevarad att hans fästmö kände igen honom många år senare. Guiden berättade om något ämne som fanns i vattnet här ner i gruvan som gjorde att allt bevarandes. När man plockade upp Fet-Mats från gruvan började hans kropp förstöras som i den naturliga processen. Det sades att det var bocken Kåre som hittade Fet-Mats.

Trycka på knappar i museet
Lek för att skapa befrgarter
Hela den guidade turen avslutades med hiss upp till rummet där vi fått våra skyddskläder. Det var en väldigt intressant rundvandring och man lärde sig en del om Sveriges historia.

När vi kommit upp från gruvan åker vi runt i det lilla tåget som finns på Falu Koppargruvas område. Därefter går vi in på Gruvmuseet som finns där. Har ni tid ska ni inte missa museet, för det var ett rätt trevligt museum med ganska mycket interaktiva saker som även Oscar gillade.

Klockan börjar bli mycket och vi kör vidare mot Rättvik.