Många intressanta saker i Mora

Anders Zorn staty
Efter det superlyckade besöket i Nusnäs och tillverkningen av dalahästar åker vi vidare mot Mora.

Framme i Mora ställer vi ifrån oss bilen och går in mot centrala Mora. Det vi planerar att göra i Mora är att besöka Anders Zorns museum och kanske hans gård och så vill vi se målgången för Vasaloppet. Sen finns det ett Vasaloppsmuseum som vi hoppas hinna med. Sen har vi även en lite annorlunda upptäckt att göra.

Janne har av sin mamma fått veta att han en gång hade en släkting som bodde här i Mora, "farbror Anders". Vi ska leta efter farbror Anders hus. Vi har fått en bild på huset så vi vet hur det ser ut och det ska ligga nära Mora kyrka. Vi ska även försöka hitta farbror Anders grav på kyrkogården, även det vid Mora kyrka.

När vi parkerat bilen så ser vi kyrkan och använder den som riktmärke för att hitta. Framme vid kyrkan hittar vi gågatan genom centrala Mora, en skylt till Anders Zorns museum och vi står alldeles bredvid huset där Jannes släkting "farbror Anders" har bott. Vi har hittat huset. Det var ingen tvekan om att vi har hittat rätt hus. Janne stannar till en stund och ringer upp sin mamma på Facetime, för att visa huset.

Efter det tar vi en promenad längs gågatan, kanske mest för att få koll på var vi kan äta lunch. Sen går vi tillbaka gågatan igen och följer skylten mot Anders Zorns museum och det är bara några hundra meter till museet.

Jannes släkting
"farbror Anders" hus
Anders Zorns gård,
där han levde med Emma

Vi vet så klart inte hur Anders Zorns museum brukar se ut men just idag var museet upplagt som en tidsresa (som utställningen kallades). Det var väldigt praktiskt för sådana som vi som egentligen inte visste ett endaste dugg mer om Anders Zorn än att han var en svensk konstnär. Följe man utställningen så fick man veta en hel del om hans liv.

Han bodde i Mora och var gift med Emma men han reste också väldigt mycket runt i världen och målade. På museet fanns målningar från flera olika platser i världen. Intressant var också att han verkade ha varit vän med Erik Axel Karlfeldt, den svenske diktaren.  Det var ett intressant museum. Vi lärde oss mycket om Anders Zorn, kanske mer om honom än om hans konst, men han verkar ha varit en intressant person. Mer info om Zorn hittar du på museets hemsida Zornmuseet.

Vi hoppade över att besöka Anders Zorns gård, hemmet där han och Emma hade levat. Ville man se deras hem så var det bara guidade visningar och vi var för hungriga för att vänta på nästa visning. Klockan var strax efter 15:00 och vi har ännu inte ätit lunch. Vi gick istället bara på utsidan och fotograferade huset.

Janne och Oscar
på gågatan i Mora
Mora kyrka

Vi styrde våra steg tillbaka mot gågatan. Susanne lovade Oscar att vi skulle äta på första bästa ställe utan att leta efter något speciellt. Till Oscars stora glädje var första bästa ställe en pizzeria. Mätta och belåtna går vi sen tillbaka mot Mora kyrka. Nu ska vi leta efter "farbror Anders" grav.

Inne på kyrkogården delar vi upp oss så att alla tre letar, men på olika platser. Janne är den som hittar graven. Det var en stor fin grav alldeles nära kyrkan. Trots att graven är gammal kan man klart och tydligt läsa att Anders hade avlidit 1929 och hans fru tio år senare. Fascinerande, då har han levat i Mora under samma period som Anders Zorn (avled 1920) och de har i stort sätt varit grannar. De bör ha känt till varandra.

Innan vi lämnar Mora kyrka går vi även in i kyrkan. Vad som är en fin kyrka kan väl vara en smaksak men den är måttligt utsmyckad och går mest i vitt. Det är ljust och fint, en fin kyrka invändigt.

Målgången för Vasaloppet
Staty, Vasaloppsåkare




Nu styr vi stegen mot målgången för Vasaloppet. Som alla vet avslutas skidtävlingen med ett långt upplopp, så när vi gått in på gatan som är upploppet såg vi målgången. Naturligtvis måste vi också passera målgången. Vem vet om Oscar en dag åker Vasaloppet, men för Janne och Susanne är det troligen första och kanske enda gången vi passerar den mållinjen. Check på den!

Vid målgången finns ett museum om Vasaloppet, men klockan är över 17:00 och museet är stängt för dagen. Det gör inte så mycket, det börjar bli dags att åka tillbaka till Rättvik och vår campingstuga. Som avslutning på Mora tar vi några foton vid Mora Nisse Torg och på Gustav Vasa statyn. Både torget och statyn finns alldeles vid målgången.

Vid Mora-Nisse Torg
Oscar och Gustav Vasa

Som kuriosa kan nämnas att Oscar har sett Mora åkande på sin longboard. När vi bestämmer oss för att gå tillbaka mot bilen ställer sig Oscar på sin longboard och drar iväg. Vi åker nöjda tillbaka mot Rättvik. Vi har haft en toppendag i Mora på alla sätt och vis. Vi har sett en hel del intressanta saker och då har vi ändå inte sett allt. Har du vägarna förbi Mora så är staden värd att stanna i en stund. Det finns en hel del att upptäcka.

När vi är tillbaka på Siljansbadets camping i Rättvik bestämmer vi oss för att ta ett dopp i Siljan. Nej, det är inte jättevarmt ute men solen skiner och vi vill ha badat i Siljan innan vi åker härifrån. Badat i Siljan, check på den! På kvällen serveras sill och potatis i vår lilla campingstuga.