Dalhalla en cool och annorlunda konsertarena

Dalhalla ovanifrån
Vi vaknar upp i vår lilla campingstuga i Rättvik, på Siljansbadets camping. Det är vår sista hela dag här i Dalarna. Idag har vi bestämt att vi ska göra en utflykt till Dalhalla. Det finns inga konserter i Dalhalla just den här veckan så vi satsar på att få en guidad visning. Vi har ringt Dalhalla och fått veta att det är guidade visningar varje timme mellan 11-15, och det är bara att komma dit. Bra!

Efter frukosten som vi äter på campingstugans lilla veranda tar vi bilen för avfärd mot Dalhalla. Det är ingen lång resa alls. Vi åker ut på väg 70 mot Mora och sen följer vi skyltarna som säger att vi ska åka in på en mindre väg och vi kommer liksom ut på landet. Fortare än vi anar är vi i alla fall framme. Vi betalar för att få den guidade visningen och tittar sen lite i den lilla souvenirbutiken innan den guidade visningen börjar.

Dalhalla är väl mest känt för sina konserter och att akustiken där ska vara fantastisk. Hela scenen är uppbyggd i ett stort kalkstensbrott och alldeles bredvid scenen finns en liten sjö. När vi kommer in på området kommer vi uppifrån så vi ser scenen och den lilla sjön ovanifrån. Guiden berättar om kalkstensbrottet, geologiska upptäckter, om hur Dalhalla bildades och om dagens verksamhet. Du kan läsa mer om historien på Dalhallas egen hemsida.

Intressant var det guiden berättade om olika sätt att komma in på scenen i detta kalkstensbrott. Marlena Ehrman sägs ha simmat till scenen över den lilla sjön. Carola sades ha kommit till scenen på vattenskoter över den lilla sjön och Robert Wells sades ha kommit i helikopter. Säkert sevärda entréer allihop.  Dalhalla är en annorlunda och cool plats och vi får väl se om vi kommer hit någon mer gång. Det vore väl kul att få se en konsert här.


Margareta Dellefors
grundare av Dalhalla
Dalhalla och scenen