Vilnius katedral och Gedominas Slott

Vilnius katedralen
Vi befinner oss i Vilnius och idag ska vi upp på berget och titta på Gedominas Slott. Efter frukost går vi mot Vilnius katedral för att vi tror att bergbanan upp till slottet finns någonstans nära kyrkan.För att komma till kyrkan går vi via paradgatan Gedomino Prospekta. 

Det har varit något slags evenemang i Vilnius hela helgen och idag förstår vi att det är något EU tema. Gedomino Prospekta är full av matstånd och idag inser vi att de serverar mat från många av EU:s länder. Sverige finns också med, men det är inte läge att äta lunch ännu och inte svensk mat i Vilnius.

När vi passerar Vilnius katedral passar vi på att titta in i kyrkan. Igår var det ju fullt av folk i kyrkan. Det är en väldigt moderna kyrka, fin invändigt med tavlor på väggarna och många olika marmorstatyer.

Så småningom kommer vi till bergbanan som på sätt och vis ligger nära kyrkan men det hade varit bättre om vi gått längs floden Nevis. Bergbanan ligger ungefär mitt emellan floden och kyrkan. Vi betalade en liten avgift för att komma upp på berget och strax är vi där.

Gedominas Slott är idag i stort sätt bara ett torn. Slottet byggdes på 1300-talet. Även tornet som idag finns kvar är historiskt för att här hissades för första gången den litauiska flaggan, när landet blev självständigt, 1988. Gedomina själv anses ha grundat Vilnius.

Bergbanan till Gedominas torn
Oscar och Janne högst upp i tornet

Susanne nedanför Gedominas torn
Gedominas torn med Litauens flagga

Utsikt över de gamla delarna av Vilnius
Utsikt över de modernare delarna av Vilnius

Uppe på berget tittar vi på tornet och utsikten. Janne och Oscar går upp i tornet. Susanne stannar på marken utanför. Tittar man åt ett av hållen ser man den gamla staden med alla sina kyrkor och tittar man åt det andra hållet så ser man delar av den moderna staden Vilnius. Har inte så mycket att säga om Gedominas Torn annat än att det väl är en av de saker man ska göra om man befinner sig i Vilnius. Det var i alla fall rätt trevligt att komma upp på berget.

Uppe på ett annat berg alldeles bredvid tornet, finns de tre korsen. Från berget där Gedominas Torn finns såg det svårt ut att ta sig till korsen så vi hoppar över den sevärdheten. Nästa stopp är republiken Uzupis.