Vi börjar med KGB museet som bör ses i Vilnius

Namn på husväggen med KGB offer
Vi befinner oss i Vilnius och idag är vår första dag i staden. På att-göra-listan står ett besök på KGB museum, en Frank Zappa staty och en allmän promenad i gamla stan på att göra listan. En allmän promenad är att vi inte riktigt vet vad vi kommer att hinna med eftersom vi ännu inte vet hur stor staden är.

Efter frukost ger vi oss ut på stan och med Google maps hjälp tar vi oss fram till KGB museum. Detta museum sägs vara ett måste här i Vilnius så det är lika bra att börja där.

Det är lite svårt att hitta eftersom man måste gå in en tvärgata för att komma till ingången, men vet man att man ska leta efter ett hus fullt av namn på väggarna så hittar man det lättare. Huset var som sagt fullt av namn på människor som blivit offer för KGB. När huset tar slut finns ett fint minnesmärke för offren.

Minnesmärke för KGB offer
Janne i en inskrivningscell
på KGB museum
En av alla
fängelsehålor/tortyrceller
Ett avrättningsrum


Vi har läst att man bör vara lite påläst innan man besöker museet. Här är en bra artikel ur Corren som räckte väl för att känna sig påläst.

Museet består av tre våningar, entrévåningen och övervåningen är utställningar. I källaren finns olika slags inskrivningsrum, fängelsehålor, tortyrkammare och avrättningsrum. 

Den ena tortyrkammaren värre än den andra. Man kan förstå att det är fruktansvärda saker som har inträffat här. KGB fanns här i Vilnius ända fram till 1991, bara 78 mil från Stockholm. Museet var absolut sevärt och förmodligen ska man besöka museet för att förstå landets historia.

När vi tittat på museet letar vi reda på Frank Zappastatyn som finns i staden.