Vår första upptäckt i Vilnius blir Gedomino Prospekta

Väntar på våra väskor i Vilnius
Vi är tidigt på Arlanda, för ovanlighetens skull. Vi har tid att titta i affärer och ta någon öl och Coca Cola innan det var dags för avfärd. Den här gången ska vi åka till Vilnius, huvudstaden i Litauen. 

Det finns en enda anledning till att vi ska åka till Vilnius och den anledningen är att vi har aldrig varit i Litauen. Det blir ett nytt land för alla i familjen.

Vi landar i Vilnius strax efter 21:30 efter att ha flugit med Norwegian för första gången. Vi har alltid varit trogna SAS men vi hittade inga bra avgångstider med SAS så det blev Norwegian istället.

Vi har förbokat taxi via vårt hotell så vi blir snabbt upphämtade av en taxichaufför och cirka 30 minuter senare står i vid receptionen på hotellet. Lustigt nog är det två sällskap till från vårt flyg som står vid samma reception. Hotellet har vi bokat via Booking.com och vi har valt Hotell Congress, ett fyrstjärningt hotell alldeles bredvid floden Nevis och väldigt nära centrum och den gamla staden i Vilnius.

Incheckningen tar lite tid men vi får ett stort rum på vindsvåningen. Det är ett helt ok rum för tre nätter. Vi installerar oss på rummet och i det ingår att kolla vilka TV-kanaler som finns att se. Det finns säkert några intressant kanaler men den vi kommer att minnas är Music Box, en musikkanal helt enkelt. Vi hinner knappt få på TV:n förrän det ryska bidraget till årets Eurovision, Sergej Lazarev med You are the only one, spelas. Nu är vi inte i Ryssland utan i Litauen.

Sen middag på
McDonalds´ i Vilnius 
Janne i Vilnius med
våra första litauiska öl

Klockan är runt 22:30 när vi har fått ordning på det viktigaste, Så klart måste vi ut redan ikväll och titta på Vilnius. Vi har cirka 300 meter till stadens paradgata, Gedimo Prospekta och det är dit vi går.

Första målet är McDonalds´. Det var flera timmar sedan vi åt och så klart finns McDonalds´ med på att-göra-lista när vi kommer till ett nytt land. Vi kan lika gärna äta där redan i kväll så är det gjort sen. Det finns inget speciellt att säga om det besöket annat än att maten är välbehövlig, betydligt billigare än i Sverige och smakade som väntat.

Öl nummer två blir Kalnapilis
Strax utanför McDonalds´ har vi sett en restaurang med uteservering så när den sena middagen på McDonlads´ är avklarad sätter vi oss på uteserveringen. Det är klart väder i Vilnius och vårkvällen är hyfsat varm men uteserveringen har infravärme så här sitter vi perfekt, mitt på paradgatan Gedimo Prospekta. Vi vuxna beställer varsin öl, troligen den första litauiska ölen i våra liv. Oscar beställer Coca Cola.

Vi beställer två olika öl för att prova oss fram. Den ena ölen minns vi inte namnet på för ingen av oss tycker den är jättegod. Den andra är en alldeles vanlig ljus lager och heter Kalnapilis och den smakar ungefär vad man kan förvänta sig av en ljus lager. Kanlapilis var god och vi beställer ytterligare en varsin sådan.

Efter två öl var är klockan närmare midnatt. Det har varit en trevlig start på vår vistelse i Vilnius, med något för alla. Oscar har fått litauisk hamburgare på McDonalds´ och vi vuxna har fått prova litauisk öl. Nu går vi hemåt, till vårt hotellrum för att sova. I morgon börjar de riktiga äventyren här i Vilnius...