Tre trevliga dagar i Vilnius

Janne och Oscar på en av broarna över Nevis
Vårt syfte med att resa till Vilnius var för att pricka av ytterligare ett land, Litauen. Nu har vi varit i Vilnius i tre dagar och idag är det dags att åka hem.

Vi kom i torsdags kväll och hann med en snabbtitt på paradgatan Gedomino Prospekta. I fredags var vi på KGB museum och letade därefter upp Frank Zappa statyn innan vi promenerade mot Vilnius gamla stad och tittade på Gryningsporten och Piliesgatan (turistgatan).

Igår tog vi oss upp på berget där Gedominas Slott finns för att titta på tornet och utsikten över Vilnius. På eftermiddagen promenerade vi mot den egenutropade republiken Uzupis. Vi har under dagarna även varit in i ett flertal av alla kyrkor som finns här i Vilnius. Bland annat har vi tittat på Vilnius katedralen och St. Annas kyrka.

Idag packar vi för hemresa och när vi checkat ut har vi cirka en timme kvar innan vi behöver ta oss till flygplatsen. Vi bestämmer oss för att ta en promenad längs floden Nevis. Det känns bara lugnt och avkopplande att gå längs vattnet och vi har inte gått längs floden tidigare. Vårt hotell, fyrstjärninga Hotel Congress, ligger precis bredvid Nevis och bortsett från ett snabbt besök på SAS Radisons skybar igår har vi inte alls varit på den andra sidan Nevis.

Klockan 12:30 är vi tillbaka på hotellet, beställer en taxi som kör oss till flygplatsen.

Vårt rum med två takfönster
Hotel Congress på långt håll

Sammanfattningsvis har vi tyckt om Vilnius. Vårt hotell har varit bra även om det var lite tråkigt att bara ha ett takfönster. Det hade varit trevligt med ett fönster där vi kunde titta ut utan att stå på en stol. Lägesmässigt hade inte hotellet kunna ligga mycket bättre. Det ligger fem minuters promenad från Gamla stan och paradgatan Gedomino Prospekta.

Vilnius är en liten, lugn, vänlig och behändig stad. Det är gångavstånd till alla stora sevärdheter i Gamla stan och det är billigt. Vi har dessutom haft förmånen att ha haft ett perfekt väder för att vara maj (samma klimat som Stockholm). Det har varit soligt och varmt. Det har på alla sätt och vis varit en jättetrevlig resa.

Susanne och Oscar vi floden Nevis
Floden Nevis i Vilnius

Är du vuxen och tycker om att gå omkring och bara vara och njuta av det du ser så är Vilnius en fin stad men för en tonåring är det kanske inte världens roligaste stad. Oscar är som vanligt en trevlig kille att resa med, han klagar inte, men han saknade riktigt roliga saker att uppleva. Nej, det finns inget speciellt fascinerande eller storslaget att uppleva i Vilnius men det är en trevlig stad ändå. En weekendresa till Vilnius kan absolut rekommenderas.