Först Frank Zappa sen Gamla stan i Vilnius

Frank Zappa statyn
Vi befinner oss på vår första dag i Vilnius. Vi har besökt KGB-museum som väl är det viktigaste att besöka som turist. Nästa på att göra listan är Frank Zappa statyn. Den ligger lite avsides från alla turistattraktioner och vi har svårt att hitta den. Vi frågar oss runt en del och sen tar vi åter igen hjälp av Google maps.

När vi till slut hittar statyn finns den på en alldeles ordinär parkeringsplats vid alldeles vanliga bostadshus. Det var väl inget speciellt med statyn egentligen men den är väl ändå rätt cool där den står. I vår familj är det Janne som gillar Frank Zappa. Som vi läst någonstans, antingen tycker man den är cool eller så är den helt ointressant. Vi hittade den i alla fall till slut. Check!

Efter det blev det lunch på en restaurang i samma del av Vilnius som vi hittade statyn. Det var inte många turister alls där vi sitter utomhus i ett gathörn och äter vår lunch. Oscar får pizza. Efter lunchen går vi mot Gamla stan.

Vi kommer strax fram till turistkvarteren igen och går gatorna fram till Gryningsporten. Här går vi även in en kyrka och tittar. Hur många kyrkor vi har passerat under dagen har vi tappat räkningen på för länge sedan. Det här är i alla fall den första där vi går. Som vi ser det var det inget speciellt alls med kyrkan men vi är inte rätt personer att bedöma det. Det finns säkert någon väldigt  betydelsefullt i kyrkan som vi inte förstod.



Efter kyrkbesöket blir det drickpaus. Solen strålar från en klarblå himmel och vi sätter oss en stund med varsin dricka i solen. Kalnapilis till oss vuxna och Coca Cola till Oscar.

Promenaden genom Gamla Stan fortsätter och vi befinner oss strax i de mest turistiga kvarteren. Vi fortsätter Piliesgatan fram och kommer fram vid Vilnius Katedralen och klocktornet. Så klart vill vi titta in i katedralen men där pågår någon form av gudstjänst så vi står bara i dörren och tittar in. Vi spar katedralen till en annan dag. Härifrån har vi inte långt till hotellet så det är ingen tvekan om att vi kommer att gå förbi här igen.

Gryningsporten - Gamla stan
Interiör från en kyrka vid Gryningsporten

Klocktornet Vilnius katedral
Vilnius katedral från
Gedomino Prospekta

Alldeles framför katedral ligger paradgatan här i Vilnius, Gedomino Prospekta. Vi går in på den gatan för att komma hemåt. Gatan är för dagen full av olika stånd som säljer mat och dryck (att det är mat från olika Europeiska länder förstår vi först i morgon). Vi slår oss ner vid ett av stånden en stund för att vi vill vara kvar ute en stund, någon slags öl blev det.

Friterat bröd, specialitet i Litauen
Vi går hem till hotellet en stund. När det är dags för middag kommer Google maps till användning igen. Vi letar reda på restaurang Buci Trecias. Restaurangen visade sig vara välbesökt och här satt många lokala ungdomar. Vi får bord utomhus på en bakgård och vi beställer en av alla specialitet vi läst om. Friterat bröd! Vi fick hur mycket bröd som helst, på en tallrik som om det vore snacks, alldeles vanligt bröd som blivit friterat.

Efter middagen går vi hem igen. Vi har bra WiFi på hotellet och alla roar sig med sina Iphones. Vi vuxna kollar minibaren och hittar två små flaskor med något som heter 999. Det visar sig vara en litauisk spritdryck som uppfunnits av någon apotekare. Det kan väl inte vara fel så de dricker vi upp. Sen somnar vi alla gott!

Första dagen i Vilnius har varit trevlig. I morgon ska vi upp på berget och titta på utsikten och Geodiminas Torn...