En kyrka till och Republik Uzupis finns i Vilnius

St Annas kyrka
Vi befinner os si Vilnius. Vi är inne på vår andra dag här och har tidigare idag besökt utsiktberget med Gedominas slott. Nu är vi på väg ner för berget igen och ska ta oss till  St Annas kyrka. 

Vi har turen att komma precis när någon gudstjänst var slut. Det bara väller ut människor från kyrkan. Det är säkert en fin kyrka för de som är intresserade för oss var det en häftig kyrka utifrån men inne i kyrkan var vi inte imponerade av något särskilt. Nu är kyrka två för dagen avklarad och två punkter på att göra listan.

Vi går vidare mot den egenutropade republiken Uzipis. För att komma till Uzupis måste man gå över någon av alla broar som leder dit. På broarna vet vi att det ska finnas hänglås, men vi är osäkra på vilken bro. Vi tar den närmaste bron från St Annas kyrka och broräcket finns hur många hänglås som helst. Kanske finns det på alla broräcken till Uzipis.

I Uzupis sätter vi oss på första bästa restaurang, längs flodenVilnia, för att äta lunch. Nu väljer vi vuxna Zeppelinare som sägs vara en lituansk specialitet, de sägs påminna om stora kroppkakor. Till förrätt beställer vi åter igen det friterade brödet.


Hänglås på bron till Uzupis
Zeppelinare

Kyrkor överallt i Vilnius,
även i restaurangfönster
Jungfrun i Uzupis


Det är roligt att smaka Zeppelinare men varken Janne eller Susanne kommer någonsin mer i livet att bli sugen på en Zeppelinare. Någon höjdare är det inte, ganska mättande men smaklöst. Det friterade brödet är väl heller ingen höjdare men duger som onyttigt snacks innan maten.

Vi promenerar sen lite i republiken Uzipis innan vi går tillbaka till Piliesgatan, promenadstråket i den gamla delen av staden och där alla turister finns. Vi slår oss ner på en pizzeria med utomhusservering, tar någon att dricka. Restaurangen har gratis WiFi så vi sitter bra här rätt länge och bara tittar på folklivet och har det gott.

Sen går vi hem till hotellet en stund men går omvägen förbi Universitet, men vi går aldrig in där för det kostar inträde och vi tycker inte vi vill lägga tid på det just då.

Staty i Uzupis
Från Piliesgatan, turiststråket

På kvällen går vi tillbaka till pizzerian och nu äter vi pizza, tyvärr fick vi sitta inomhus. Det var ett populärt ställe och borden utomhus var alla upptagna. När vi lämnar pizzerian den här gången så tar vi även nu en liten omväg för att passera presidentpalatset. Inte mycket mer att säga än att det är ett stort palats, som det väl brukar vara.

På vägen hem passerar vi Vilnius katedral. Utanför katedralen har det varit en scen uppbyggd hela helgen. Nu är det uppträdande på scenen och vi stannar till en stund. Upp på scenen kommer en ung tjej som nunna. Hon börjar sjunga och hon verkar riktigt populär. Allt sker på litauiska och vi förstår inget så vi går hem till hotellet. I morgon är det hemfärd gäller.