Promenad längs Long Beach, Koh Lanta

Frukostbild från DR Lanta, vårt resort
Idag är planen att ta oss till Long Beach. Vi bor på Klong Dao, den nordligaste stranden här på Koh Lanta i Thailand. Hela den västra sidan av Koh Lanta är kantad av stränder och Long Beach är den närmaste stranden söderut från Klong Dao. Solen skiner från en så gott som klarblå himmel. Våra väderappar säger att det kan bli regn på eftermiddagen. Det är ju inget ovanligt att det blir lite regn och det ändrar inte våra planer på något sätt. 

Efter frukost går vi till DR Lantas lilla taxistation och hittar en bil som kör oss till Long Beach. Vi ber att få bli körda till Funky Fish, bara för att säga en välkänd plats dit vi tror att taxichauffören hittar. Funky Fish är en restaurang på den nordligaste delen av Long Beach.

Vi stannar på stranden alldeles framför Funky Fish och badar en stund innan vi startar den promenad som blivit en tradition att göra någon gång under våra Koh Lanta semestrar. Stranden säg vara 3 kilometer lång. Trots namnet är det tveksamt om det är öns längsta strand för många långa stränder finns det. Long Beach är helt annorlunda jämfört med Klong Dao. Här är sanden vitare och havet blir ganska fort djupt.

Det tar oss cirka 40 minuter att gå längs hela stranden. Vi stannar så klart mellan varven och doppar oss för det är varmt. När vi har nått den södra delen av Long Beach stannar vi till för att titta på resort Good Days Lanta, mest för att visa Oscar och få honom att minnas vad han upplevde där för ett antal år sedan. Han minns de vännerna han hittade här, några av alla de vänner han hittat på Koh Lanta under åren. 

Promenaden går vidare längs stranden och nästa mål är Moon Walk Bar. En restaurang vi besökt många gånger och har alltid tyckt om att sitta där. Det är fortfarande lite tidigt för lunch så vi börjar med att bara beställa drickor. När vi blivit serverade går vi iväg för att prata med den beostare som sitter i buren vid restaurangen. Den har suttit där alla år vi varit där (stackars fågel egentligen). Den är lite rolig för den kan prata, bland annat säger den "Sawasdee Kaa" (stavningen kan vara fel). 


Long Beach - tre kilometer lång
Moon Walk Bar - lunchstället idag


När alla är tillbaka vid bordet där vi har våra drickor slår vi ihjäl lite tid med leken "Vem är jag?", en lek vi ofta kör för att ha något att göra när vi sitter på barer och restauranger. Någon av oss tänker på en person (verklig eller fiktiv) och de andra två får ställa frågor tills de kommer på svaret. Det kan vara irriterande svårt ibland och några av de bästa genom åren har varit Bill Gates och Ronald McDonald. Två väldigt välkända namn men de var svåra. 

Vi sitter kvar på restaurangen och beställer sen även lunch. Vi har alltid gillat Moon Walk Bar och gör det även idag trots att vi tycker att det blev en rätt dyr lunch med thailändska mått mätt.

Moon Walk Bar har även ett litet resort och vi har några nätter i slutet av vår semester som är obokade. Vi vet ännu inte vad vi ska göra de nätterna vi har inte hittat något vi vill göra så vi bokar tre av dessa nätter här på resortet vid Moon Walk Bar. Vi känner oss just då nöjda med att tagit ett beslut, men det ska visa sig att vi aldrig kommer att bo där för vi ändrar våra planer. 

På väg mot huvudgatan
Lunchvy från Moon Walk Bar


Vi fortsätter ut på huvudgatan och tar en tuk-tuk tillbaka till DR Lanta fast vi ber om att bli körda till resortet Royal Lanta för att slippa åka omvägen runt Saladan. Vi går genom Royal Lanta för att ta oss tillbaka till vårt resort DR Lanta. Hemma på vårt resort stannar vi vid poolen en stund. Något regn verkar det inte bli.

På kvällen tar vi tuk tuk till Saladan och går alla gator fram och tillbaka. Nu på kvällen kan vi se att det faktiskt har hänt något här i Saladan. Innan huvudgatan delar sig nere vid havet finns en liten gata som leder åt höger. Den gatan har tidigare inte alls varit så välbesökt. Nu har man byggt upp flera restauranger och ute på gatan fanns massor av små foodtrucks på tuk-tuks som serverar många olika sorters mat. Vi tycker det ser intressant ut men väljer ändå att gå till den gamla vanliga gatan längs havet och äta på en av alla restauranger byggda på pålar i havet. Den restaurang vi väljer heter Star Restaurant och hela familjen blir serverade utmärkt mat.

Huvudgatan från en tuk tuk
Sen blir det tuk tuk hem till hotellet igen. Det är för ovanlighets skull en tjej som kör. Hon ber att få ett mindre belopp i betalning än vad killarna brukar vilja ha. Vi berättar för henne vad vi tycker hon ska kräva i betalning och ger henne sedan det beloppet. Någon liten jämlikhet i världen kanske vi ändå kan hjälpa till med.

Det är så klart mörkt när vi kommer tillbaka till hotellet och rakt upp på himlen ser vi fullmånen. Det är väl inget speciellt med en fullmåne men det speciella just ikväll är att runt månen finns en ring, ett slags halofenomen som ingen av oss sett tidigare. Det blev en lite annorlunda avslutning på kvällen.

Ännu en dag har passerat utan några stora dramatiska händelser. Den obligatoriska promenaden längs Long Beach är avklarad. Vad vi ska göra i morgon är det ingen som vet...