Julafton med traditioner och en orm vid frukostbordet

Janne och Oscar
vid granen på stranden
Idag är det julafton och familjen blir väckt av tomten. Tomten bankar väldigt hårt på dörren. Det är Janne som har varit på sin vanliga morgonpromenad till Saladan. Idag har han fått med sig liten annorlunda saker hem från affärerna. På huvudet har han en tomteluva som han köpt i någon affär längs vägen och så har han med sig en påse ostbågar från Lanta Divers. Vi befinner oss DR Lanta Resort på Koh Lanta i Thailand.

Det är inte bara tomten som är annorlunda idag. Även vid frukostbordet händer någonting väldigt annorlunda. Vi sitter vid ett av borden utanför matsalen, ute i trädgården. Runt oss finns palmer och det är från palmen den plötsligt faller, ormen. Det faller en liten grön orm från palmen bara tre meter från vårt bord. Jodå, det var rätt läskigt just vid fallet men ormen ringlade sig snabbt in i busken och sen var den borta. Fort gick det men i tanken finns den kvar i buskarna...

När frukosten är avklarad fotograferar vi oss vid den
provisoriska julgranen som DR Lanta (vårt resort) ställt upp på stranden och skickar några julhälsningar hem. Sen gör vi oss klara för avfärd mot Saladan. Vi åker tuktuk till Saladan idag för målet är inte att promenera utan att shoppa.

Vi har varit på Koh Lanta många gånger och även över jul. Vi har hunnit skaffa oss traditioner även här. Att tomten väcker oss är inte någon av traditionerna men efter frukost brukar hela familjen ta sig till Saladan  för att köpa julklappar till sig själv och andra i familjen. När julklappsinköpen är klara äter vi lunch på Old House och åker sedan hem till resortet och har en liten julklappsutdelning.

Familjen har paus från shoppingen
Shoppinggata i Saladan


Framme i Saladan får Oscar lite egna pengar att shoppa för, sen bestämmer vi en tid vi ska träffas igen. Vi ska ses utanför Lanta Divers. Det är en solklar mötesplats som inte kan missförstås. Sen shoppar vi var och en på egen hand. Man får köpa saker till sig själv och man får köpa till någon annan.

Efter cirka en timme har vi shoppat klart och vi träffas på en av restaurangerna vid havet för att ta något att dricka. Det är fortfarande tidigt för lunch. Några öl senare lämnar vi restaurangen och fortsätter shoppa lite grann innan vi sätter oss på restaurang Old House.

Utsikten från familjens drickapaus
Red Curry Chicken
Julmat när Janne väljer

Old House är en av våra favoritrestauranger i Saladan. Janne beställer dagen till ära Red Curry Chicken. Så klart maten ska vara röd. Vi andra bryr oss inte om färgen på maten utan beställer vad som verkar gott. Old House har det mesta utom pizza.

Strax julklappsutdelning
Sen tar vi tuktuk hem till DR Lanta och delar ut alla paket vi har köpt. Det är roligt och trevligt men nivån på julklapparna är betydligt färre än om vi skulle varit hemma. Oscar har fått sin bästa present hemma innan vi reste, en Iphone 6. De bästa julklapparna han får idag är en selfiepinne och ett vattentätt skal till sin nya Iphone. Susanne får bland annat en fin väska från Michael Kors (kopia förstås) från Janne. Janne får bland annat badbyxor och någon t-shirts.

När vi är tillbaka vid resortet har det blivit eftermiddag och vi tillbringar stor del av tiden i havet och i poolen. Från fotoflödet den eftermiddagen kan man klart se att Oscar lekte en hel del med det vattentäta skalet till sin Iphone och därefter var det selfiepinnen som roade honom.

På kvällen stannar vi på stranden och äter på vår närmaste restaurang, Bambie. Just i kväll blir det också fireshow på stranden utanför restaurangen och försäljarna av så kallade Lucky Ballons tagit sig till stranden och det säljs massor av Lucky Ballons. Vi köper också en bara för att det är julafton. Det är en lugn och fin kväll gällande väder så det flyger lätt upp mot skyn och försvinner strax från vårt synfält.

Janne är tomte och
Oscar testar det vattentäta skalet till Iphone
Oscar leker med selfiepinnen

Julaftonen tar slut och det har varit en lugn och skön julafton. Det har hänt att vi har haft julfilmer med oss eller sett klart på julkalendern hemifrån. Idag blir det inget sådant utan bara en lugn och skön kväll på rummet. Vi kommer i säng strax för midnatt för att i morgon ska vi på utflykt till Phi Phi Island...

Lucky Ballon
Lucky Ballon