Emerald Pool, varma källor och Tiger Cave Tempel

Välkommen till Emerald Pool
Vi vaknar upp, av mobilens larm, på hotellrummet i Krabi. Vi har förbokat frukost för att det ska gå fort att bli klar. Idag ska vi på utflykt. Frukosten visade sej vara toppen trots att det i inte är någon buffé. Hotellet är litet och det skulle vara slöseri med mat att duka upp en buffé.

En minivan kommer och hämtade oss på utsatt tid. Vi är sista sällskap vanen plockar upp innan den drar vidare ut från Krabi.

När den stannar igen vet vi inte riktgt vilken av sevärdheterna vi åkt till först. Det vi ska besöka under dagen är Tiger Cave Tempel, Emelald Pool och Hot Springs. Ingen av platserna har vi besökt tidigare. Den här utflykten är den största anledningen till att vi valt att stanna i Krabi två nätter innan vi åker vidare till Koh Lanta.

När vi blir utsläppta ur bilen och börjar gå visar det sej att vi är vid Emerald Pool. Det är en pool mitt i djungeln som som är skapad av naturen. Det finns två olika vägar att gå, en väg är 1,4 kilometer och den andra vägen är 800 meter. Vi väljer den längre vägen.

Anledningen till att vi väljer den längre vägen är att den ser intressantare ut. Det är en uppbyggd trästig, så man kommer upp från djungelns mark. Promenaden genom djungeln är jättefin. Stora, fina och intressants träd och växter. Ormar finns garanterat längs promenaden men uppbyggnaden vi vi längs precis hela vägen får promenaden att kännas trygg (Susanne är ormrädd).

Djungel vid Emerald Pool
Djungel vid Emerald Pool
Djungel vid Emerald Pool
Djungel vid Emerald Pool

En stund senare är vi framme vi "poolen". Den är precis som vi förväntat oss och vad vi sett på bilder. En stort blå pool mitt i djungeln. Hur coolt som helst även om det för all del var väldigt turistigt. Vattnet är klart som i en pool så det känns inte alls otäckt att bada trots att vi är mitt i djungeln.

Vi badar i cirka en halvtimme och väljer sedan vägen som är 800 meter tillbaka. Även den vägen är fin och intressant med sin växter trots att man den här vägen kommer längre från naturen när det är en stor bred fixad gångväg.

Emerald Pool
Tillbaka vid vår minivan visar det sej att vi ska inte åka ännu. Vi blir serverade lunch på en av restaurangerna vi parkeringen. Snabb service och välsmakande thaimat, vattenmeloner och vatten.

Efter lunchen åker vi vidare mot Hot Springs. Här finns ett flertal små vad vi kan kalla varma pooler. Poolerna är varma och tillsammans bildade de ett litet vattenfall. Vattenfallet slutade i en liten å där vattnet var kallt. Det var ganska coolt att sitta i de varma poolerna eftersom även de var helt naturliga. 

I närheten av poolerna såg man byggen som verkade tyda på att det ska bli en riktig pool också, så klart man vill lura dit fler turister. Idag var allt väldigt litet.

Stoppet vid de varma källorna blir ganska kort och vi åker tillbaka mot Krabi igen för att besöka Tiger Cave Tempel. Det är ett stort tempelområde strax norr om Krabi. Idag finns inga tigrar vid templen men det fanns tigrar där för cirka fyrtio år sedan.

Poängen med att åka till Tiger Cave Tempel är att bestiga berget där där det också finns tempel. För att bestiga berget krävs att du orka gå 1237 trappsteg.  Vi har cirka en timme på oss att bestiga berget innan vi ska vara tillbaka vid vår minivan för avfärd. Det är ingen lätt uppgift. 

Att bada i ån vid Hot Springs var kallt
De små poolerna vid Hot Springs var varma

Oscar var uppe på toppen inom 20 minuter men han medger att det var jobbigt. Janne går och går men ger upp vid 731 trappsteg när man inser att han inte kommer att hinna gå hela vägen upp och sen ner igen. Susanne stannar på trappsteg 692 av precis samma anledning. Är ganska säker på att det är väldigt många bergsbestigare som aldrig kommer upp dit. Både Janne och Susanne hävdar i alla fall att de hade klarat det med mer tid. Oscar tar sej ensam upp och ensam hela vägen ner.

1 237 trappsteg innan du är på toppen av berget
Vägen ner blir rätt otrevlig, men inte på grund av onda knän och höga höjder utan på grund av alla vilda apor. De är många, alldeles för många, så många att de blir obehagliga och de är närgångna. Vi har blivit varnade för att inte hålla saker i händerna för aporna anfaller och tar lösa saker från turisterna. Totalt var det hundratals apor, de fanns hela vägen men i stora samlingar på vissa delar av trapporna. Ner kom vi alla utan missöden, lite besvikna att inte tagit oss hela vägen upp men vi får lev med det. 

Strax därefter är vi tillbaka på hotellet i Krabi. Oscar vill stanna på rummet och surfa och vi vuxna sätter oss på en närbelägen bar som Oscar känner till.

Vi har suttit på baren ungefär en halvtimme när Janne börjar ropa och ropa. Vad är det han ser? Susanne tror så klart att det är Oscar som lämnat hotellet, men inte. 

På andra sidan gatan går en svensk familj som vi vet ska åka till Thailand under jul och nyår men vi vet inte mycket om hur deras resrutt i landet ser ut. Nu har vi i alla fall stött på dem av en slump i Krabi. Hur höga är oddsen för att det ska hända? Vi pratar en stund och får veta att de precis kommit och de bor på ett hotell alldeles bredvid vårt. De är trötta, jetlagade så vi skiljs åt och bestämmer att vi ska försöka ses på Koh Lanta senare. 

Bild från området vid Tiger Cave Tempel 
En tiger vid Tiger Cave Tempel

Strax därefter hämtar vi upp Oscar på hotellet och tar en tuk tuk till Calita Restaurant för att de enligt Tripadvisor har Krabis bästa pizza. Pizzorna var alldeles utmärkta. Efter middagen går vi tillbaka till hotellet. 

Det har varit en kämpig dag, tidigt upp och förmodligen är vi fortfarande jetlaggad. Vi har gjort ett tappert försök att bestiga berget med 1 237 trappsteg. Vi är enormt tröttna när vi stupar i säng. Larmet på mobilerna kommer att väcka oss även i morgon för vi ska med båten till Koh Lanta...