Det blir en promenad till Saladan

Kepsen som pryder Jannes
huvud när semestern börjar
 Dagen startar med frukost på restaurangen på DR Lanta, hotellet där vi bor och ska bo i 16 nätter till. Restaurangen ligger alldeles vid stranden och vi har havet tjugo meter ifrån oss.

Trots att vi ska ha några veckor med slappa dagar behöver vi inte vara helt sysslolösa. Efter frukosten bestämmer vi oss därför för att gå en promenad. Semesterkläderna är på och vi promenerar in till Saladan, mest för att vi ännu inte varit i Saladan på den här semestern. Saladan är den lilla byn där det finns lite affärer och restauranger samlat. Det är mest en by för turisterna. Vi tycker det är en trevlig start på semestern att se om någonting har ändrats sedan sist vi var här.

Vi promenerar sakta och det tar väl uppskattningsvis en halvtimme att gå dit från DR Lanta. Inne i byn är allt sig likt.

Vi går hela vägen fram till havet, där delar sig vägen åt två olika håll, som en T-korsning. Precis i korsningen ligger en resebyrå där vi nästan alltid bokar våra utflykter och transporter från Koh Lanta. Damen och den herren  som brukar servas oss i resebyrån finns kvar. Allt är sig likt. Vi fortsätter promenaden till höger och tittar lite. Inga större förändringar har skett sedan sist. Vi vänder och går tillbaka huvudgatan.

Vi tittar in i några små souvenirbutiker och avslutar sen med att besöka Lanta Mart, den stora matbutiken här i Saladan. Här inne har de fixat för julen, ingen svensk ska behöva sakna juldekorationer.

Jul i matbutiken Lanta Mart
Besök i en av alla souvenirbutiker

När promenaden till och i Saladan är avklarad tar vi en tuk-tuk tillbaka till DR Lanta. Vi solar och badar och slappar bara rent allmänt och i det ingår som vanligt ett evigt promenerande fram och tillbaka på stranden. Lunch äter vi en bit söder ut på stranden, Bambo Restaurant, en av våra nya favoriter som vi upptäckte förra gången vi var på Koh Lanta. Vi gillar stället idag också så vi kommer nog tillbaka fler gånger den här semestern.

Luffarschack i sanden i väntan på solnedgång
Snacks eller döda maskar

Klong Dao strax innan solnedgången
Solnedgången idag

Mot kvällningen sätter vi oss på stranden en stund för att vänta in solnedgången. Vi har fått med oss snacks och drickor och vi spelar luffarschack i sanden. Janne har hittat några snacks som sägs vara gott men ser ut som äckliga torra maskar. Solnedgången blir fin även om den inte går ner i havet idag heller. Koh Lanta har över lag väldigt fina solnedgångar och även det ingår i dagsrutinen, att titta på solnedgången.

Restaurang Sawasdee ute på huvudgatan
När solen gått ner går vi via Southern Lanta Resort för att komma ut på huvudgatan för att äta middag. Det har kommit många nya restauranger på huvudgatan de senaste åren men vi går till en gammal välbekant restaurang som vi ofta har besökt, Sawasdee. Killen som äger restaurangen känner igen oss som vanligt och han frågar även i år hur länge vi stannar den här gången.

Vi tycker om Sawades och kommer att gå tillbaka dit senare under denna semester. Någonting hade hänt med restaurangen för den kändes till och med trevligare än tidigare.

Hemma på rummet spelar vi en omgång med Yatzy. Första hela dagen på Koh Lanta är över. Det största som har hänt idag är en promenad till Saladan. Vi får se vad som händer i morgon, kanske kan det bli en promenad någon annanstans...