På plats i lyxiga och vackra Hvar stad, Kroatien

Utsikten från lägenhetens balkong
Vi har kommit till Split idag och ska ta båten ut till ön Hvar. Vi har ätit lunch vid hamnen. 

Vid 14-tiden får vi kliva på båten, en färja som tillhör rederiet Jadrolinja. Vi sätter oss högst upp i båten, utomhus och under tak så vi är skyddade mot solen. Resan tar närmare två timmar och det händer inte mycket på båten.

Färjan lägger till i Starigrad och där hittar vi en taxibil som kör oss till staden Hvar (båten klockan 12:00 hade varit en katamaran som gått direkt till Hvar Stad).

I Hvar Stad har vi bokat en lägenhet via Bookings.com - Apartamente Mare. Paret som äger lägenhetshotellet tar väl emot oss när vi kommer och lägenheten är jättefin. Balkongen har utsikt över Pakleniöarna, badöar som vi ska besöka de närmaste dagarna. Det stora hotellkomplexet Amfora ligger alldeles bredvid vår lägenhet och framför Amfora vet vi att vi har vår närmaste strand.

Så klart packar vi snabbt upp och går ner, en riktigt brant nedförsbacke, till stranden vid Amfora Hotell. Längs vattnet går en strandpromenad som vi följer. Här finns stranden som består av stenar som det ofta gör i Kroatien. Vi har av någon outgrundlig anledning inte tagit ett enda foto på stranden. Alldeles vid stranden finns en restaurang och ytterligare en bit bort en affär med drickor och efter det kommer det populära stället Hula Hula Bar.


Susanne och Oscar på väg ner
 till Hvars gamla stad
Utsikt över Hvars gamla stad
på vår våg ner till staden

Vid Hula Hula Bar är det fullt av folk och hög musik. Visst hade vi kunnat stanna, ta en drink och väntat in solnedgången, men det kändes inte som en plats för en 13-åring och inte heller för så gamla människor som hans föräldrar. Vi lämnar stället och går tillbaka till stranden och sen till vår fina lägenhet.

Vi har ännu inte hittat någon affär så på rummet finns inget ätbart eller drickbart men det löste sig väl ändå. Damen som äger huset har en far som tillverkar vin och på vårt hotell finns därför en liten vinbutik, som säljer det vinet. Vi får en flaska vin av mannen i huset och Oscar får ett stort glas med juice. Vi kopplar av i lägenheten en stund innan vi ska bege oss till in mot centrum av staden Hvar. Oscar har sin dator med sig så även han är nöjd med livet medans vi vuxna delar på vinflaskan och njuter av utsikten från vår balkong och det är en väldigt fin utsikt vi har. 

Torget och katedralen i Hvar Stad
Fästningen på höjden i Hvar Stad

Middag med fantastiska båtar som utsikt
"Småbåtar" längs promenaden i Hvar Stad

Det tar oss ungefär 10 minuter att gå in till centrum, till Hvars gamla stad. Vi har nedförsbacke hela vägen. Hvars gammal stad byggdes på 1700-talet. Här finns ett torg med gamla stenar och runt torget små gamla byggnader samt katedralen och en gammal teater. Överallt är det fullt av barer och restauranger. Högt upp på höjden ser vi en gammal fästning, som vi ska ta oss till en annan dag.

Vårt intryck är att Hvar Stad är en väldigt fin stad med allt det gamla men det som mest fascinerar vår familj ska vi snart upptäcka och det är inte särskilt gammalt.

Vi börjar med att titta till torget och där hittar vi en mataffär, som tyvärr stänger när vi kommer. Vi går istället till restaurangerna längs vattnet och vi har sett på väg ner till centrum att det finns en massa fina båtar där och de vill vi titta på. Det är enormt fina båtar, den ena vackrare än den andra, riktiga lyxbåtar. Vi står säkert en halvtimme och bara beundrar underverken.

Vinet vi får av lägenhetens ägare
Bredvid båtarna ligger restaurangerna på rad och vi väljer en av dem för vår första middag. Under middagen fortsätter vi så klart att titta på båtarna, kommentera och beundrar smått lyxlivet de lever på båtarna. Det är, för vår familj, ett nöje att få beskåda dessa underverk värda flera miljoner. Redan i kväll är vi mäkta imponerade av båtarna vi ser, men det ska visa sig att vi senare i senare i veckan kommer att anse att kvällens båtar bara är "småbåtar" i en jämförelse.

Kvällen avslutas med att vi promenerar hem längs vattnet. Vi har fortfarande ingen mat med oss men lite drickor har vi lyckats hitta i en affär. Vägen längs vattnet är lite längre än 10 minuter men vi slipper de flesta uppförsbackarna. Vår första dag i Hvar Stad är slut. Vi har haft en toppenstart på vår Kroatiensemestern. I morgon börjar vi våra upptäcktsfärder med att besöka någon av Pakleniöarna...