Hvar Stad en av världens vackraste platser

Dagens utsikt från frukostbordet
Idag bestämmer vi oss för att bara vara hemma vid vår egen strand, äta lunch hemma i lägenheten och mot kvällningen ta oss upp på fortet.

Det blir frukost först så klart, förvånande nog inomhus, men vår balkong ligger i totalt solljus på morgonen och det är stekhett där.

Efter frukosten går vi den långa backen ner mot stranden, som ligger alldeles framför Hotell Amfora. Stranden där består av stora runda och fina stenar.

Det är inte mycket att säga om stranden. Vi badar mest och kastar boll. Oscar roar sig med att snorkla. Janne snorklar också lite för att göra sällskap med Oscar. De verkar inte se något speciellt under vattnet, värt att berätta. Susanne går mest runt och tittar och fotograferar det som är vackert och värt att minnas. Att bara ligga och sola är ingen höjdare på en handduk med stora stenar under. Det finns solstolar att hyra men vi är för snåla för att lägga pengar på det idag.

Vid lunch går vi hem till lägenheten och äter. Vi skrapar ihop lite rester från gårdagen. Sen går vi tillbaka till stranden igen och gör  ungefär samma saker som på förmiddagen. Oscar går hem lite tidigare än vi vuxna och det är helt ok eftersom vi bor så nära. Det är bara backen uppför eller så genar vi genom Hotell Amfora där det finns en hiss som tar oss till rätt nivå.


Stranden utanför Amfora Hotell
Stenarna på stranden utanför Amfora

Susanne på väg hem f rån stranden
Janne och Oscar har snorklat

Vi vuxna stannar en stund till på stranden och nu solar vi mest, trots stenarna. På hemvägen genar vi genom Hotell Amfora och tittar till deras bar med utsikt över havet. Det ser fint ut men vi stannar inte där. Vi har minst lika fin utsikt från vår egen balkong och drycken vi får på vår egen balkong är garanterat billigare. Vi är tydligen snåla idag.

Vi vuxna delar en delar en flaska vin på balkongen hemma och Oscar roar sig med sin dator.

När vi har fixat till oss för kvällen beställer vi en taxi som  hämtar oss utanför huset där vi bor. Vi ber taxibilen köra oss ut till fortet. Det finns en riktigt gångväg så det är möjligt att gå hela vägen upp till fortet, men vi har bestämmer oss för att åka taxi upp och sen gå ner. Det sägs ta närmare en halvtimme att gå upp ifall man väljer det och man ska gå upp där mot kvällningen när den värsta värmen har börjat försvinna.

Fortet ovanför staden Hvar
Staden Hvar från fortet

Pakleniöarna från fortet
Oscar och Janne på fortet

Det kostar pengar att gå in på fortet, men ingen stor summa. Vi betalar och går in och tittar lite på fortet men det intressant här uppe är utsikten. Här uppifrån har du en fantastisk utsikt över staden Hvar och Pakleniöarna. Det är så otroligt vackert så inte ett foto i världen gör platsen rättvisa. Susanne blir helt hänförd och menar att det lätt är en av de vackraste platser hon besökt (Kotorbukten och Capri är andra platser med samma topplaceringar).

Naturligtvis har de ordnat så de kan tjäna lite pengar uppe på fortet. Det finns en bar här så vi stannar till en stund och tar varsin öl och Oscar får som vanligt Coca Cola. Efter ölen börjar vi promenaden ner mot Hvar Stad. Gångvägen, ett asfalterat promenadstråk, ner mot staden är full av människor. Det finns människor som är på väg åt båda hållen, vissa går upp och andra ner.

Oscar och Janne på väg ner från fortet
Tillbaka i Hvar Stad

Nere i staden igen stannar vi på den restaurang mitt på torget där vi ätit tidigare för att äta middag. Hela familjen äter hamburgare. Innan vi tar oss hemåt igen måste vi så klart titta till alla fina båtarna i hamnen.

Hemma igen sitter vi som vanligt en stund på balkongen innan det är dags att sova. Det är ingen tvekan om att vi alla gillar staden Hvar och imorgon ska vi göra nya upptäcker. Vi ska besöka ytterligare en av Pakleniöarna. Vi ska åka till Palmezana och bada vid Palmezana Beach...