En dag på fina stranden Pokonji Dol i Hvar stad

Ön i viken vid Pokonji Dol
Vår andra dag i Hvar börjar betydligt bättre än gårdagen. Idag har vi ett välfyllt kylskåp och kan börja dagen med en god frukost. Vi har köpt goda juicer, färska tomater, god ost, goda korvar, ägg och naturligtvis bröd.

Efter frukosten promenerar vi ner till stadens centrum och går ganska omgående till taxistationen. Vid taxistationen ber vi en bil köra oss till Pokonji Dol. Pokonji Dol är en liten vik öster om staden Hvar, här finns en strand och en restaurang som sägs vara bra. I den viken tänker vi tillbringa dagen. Vi har googlat bilder som tyder på att det kan vara en fin plats. Taxibilen kör oss dit för cirka 100 svenska kronor.

Det visar sig att det finns två restauranger. Den första passerar vi på väg till stranden och där försöker de lura oss. Vi ska få hyra solstolar billigt från dem och vi ska få en drink gratis. Oscar är den av oss som förstår att vi håller på att bli lurade för han inser att vi ännu inte vet vad solstolarna kostar längre bort på stranden. Bra Oscar!

Vi går lite längre bort på stranden och väljer ut några solstolar som visar sig vara marginellt dyrare. Vi solar och badar och har det riktigt trevligt. Vi tycker om den här stranden, havet är blått och det är fint runt omkring. Det är lagom mycket människor. Själva stranden är full av stora stenar, som det ofta är i Kroatien.

Pokonji Dol
Stenar på stranden Pokonji Dol

Vid lunch går vi och tittar till restaurang Mustico, som vi läst om hemma att det är en väldigt bra fisk och skaldjursrestaurang som även säljer pasta och pizza. En perfekt restaurang för oss alltså. Borden utomhus ser jättetrevliga ut och de spelar musik väldigt svagt i högtalarna. Runt restaurangen finns många dekorativa växter och det ser jättetrevligt ut men det är fullt.

Vi pratar med en servitris och får veta att det är fullt om vi vill sitta ute, men hon tror att något av sällskapen snart ska gå, kanske om fem minuter. Vi väntar så klart och cirka fem minuter senare så har vi ett bord utomhus och cirka 20 meter från havet.

Janne på restaurang Mustico
Jannes mat pasta och bläckfisk

Det är svårt att säga exakt vad som gjorde att det kändes både mysigt och bra på den här restaurangen. Närheten till havet, musiken, blommorna och god mat. Det är nästa lite Thailand över känslan. Janne åt pasta med bläckfisk och det såg inte gott ut men han tyckte att det var gott.

Zlatan vin
Efter lunchen blev det mer sol och bad. När vi vill hem ringer vi samma taxifirma som kört hit oss och vi blir körda hela vägen hem.


Hemma i lägenheten är det balkongen som gäller. Solen försvinner från vår balkong framåt kvällen så det blir skönt att sitta där. Vi vuxna delar en flaska vitt vin som heter Zlatan, som vi mest köpt för det är en kul grej. Oscar har sin dator och roar sig med den inomhus.

På kvällen ordnar Janne middag, från vårt välfyllda kylskåp. Middagen serveras så klart på balkongen. Kvällen avslutas med flaggspelet.

Ännu en underbar dag i vackra Hvar är till ända. Pokonji Dol är en plats vi gillar och det är synd att den här semestern inte räcker till för ytterligare ett besök där. I morgon väntar nya äventyr igen...